7 manieren om je hond
te helpen afkoelen

24/05/2022 Gezondheid & verzorging Hond

7 manieren om je hond te helpen afkoelen

Nu de temperaturen stijgen, kan je trouwe woef wel eens last krijgen van de warmte. Niet alleen is het prettiger voor je hond om koel te blijven, het is ook gezonder en vermindert het risico op een zonnesteek. Maar hoe moet je je hond afkoelen bij hitte? Met onderstaande tips wordt jouw viervoeter snel weer een koele kikker!

1. Eerst water,
de rest komt later

Zorg dat je hond altijd voldoende vers drinkwater ter beschikking heeft. Op warme dagen zal je woef waarschijnlijk ook meer water drinken dan op koelere dagen, dus hou daar rekening mee. Ververs het water regelmatig zodat het voldoende fris blijft. Als jullie gaan wandelen, zorg dan ook dat je altijd drinkwater en een handige drinkkom om mee te nemen bijhebt.

2. Plan je wandelingen
goed in

Probeer je dag zo te plannen dat je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat kan gaan wandelen met je hond. De vlakke middagzon is geen aanrader op warme dagen. Bovendien kan het asfalt ook de pootjes van je trouwe vriend verbranden. Bij twijfel kan je altijd zelf met je hand of voet eens voelen aan het asfalt. Je kan ook schattige sokjes voor je hond aanschaffen om z’n pootjes te beschermen. Op warme dagen kan het ook nuttig zijn om je gewoonlijke route wat in te korten.

3. Een goede vachtverzorging

Het is belangrijk om je hond regelmatig te borstelen. Klitten of vervilte stukken vacht kunnen namelijk warmte vasthouden en daarnaast vele andere ongemakken veroorzaken. Je kan ook altijd vlak voor de zomer even bij het trimsalon passeren voor een frisse zomerse coupe.

4. Verfrissende accessoires

Er bestaan heel wat accessoires met koelelementen die je hond kunnen helpen om het hoofd koel te houden. Denk aan verfrissende speeltjeskoelmatten of zelfs kledingstukken met koelelementen. Sommige accessoires werken verkoelend op zichzelf, andere kan je dan weer vullen met water en invriezen.

Girl cuddling dog on the beach - Meisje knuffelt hond op het strand - Flamingo Pet Products

5. Pootjebaden
of zwemmen

Heel wat honden vinden het fantastisch om te zwemmen. Een duik in een vijver, pootjebaden aan de zee of plonsen in een zwembad zijn dan ook welkome verfrissingen. Er zijn zelfs zwemvijvers speciaal voor honden. Check op voorhand wel eventjes of je trouwe woef kan zwemmen, desnoods met behulp van een zwemvest. Ook kan je een hondenzwembad aanschaffen voor je harige vriend. Zo hoef je zelfs de deur niet uit!

TIP: Trek je naar de zee om daar te gaan pootjebaden? Het zout in zeewater is niet goed voor je trouwe vriend zijn pootjes. Spoel ze daarom steeds goed af na een bezoekje aan het strand. Dat kan aan de gratis douches op het strand of neem een flesje water mee.

6. Denk aan zonnecrème

Ook honden kunnen verbranden door de zon. Vooral lichtgekleurde honden of honden met een dunne vacht kunnen hiermee te maken krijgen. Het is dus belangrijke om je gevoelige snoetje goed te beschermen. Goed nieuws! Ook voor je trouwe vriend bestaat er zonnecrème. Ben je niet zeker of je jouw hond moet insmeren? Vraag dan raad bij je dierenspeciaalzaak, dierenarts of fokker.

7. Zorg voor voldoende koude ligplekjes

Vloertegels, een plekje dicht bij (maar niet vlak voor) de airco of buiten een plekje in de schaduw: probeer indien mogelijk koele ligplekjes te creëren voor je trouwe maatje. Hij zal het plekje vast vanzelf opzoeken. Is dat niet het geval, dan kan je proberen hem te stimuleren met z’n favoriete speeltje, kussen of dekentje.

Dog drinking from bottle with owner - Hond drinkt van flesje met baasje - Flamingo Pet Products
Man and dog in car - Baasje en hond in auto - Flamingo Pet Products
man riding a cargo bike in front sits a child with his dog - Flamingo Pet Products

Zo herken je een zonnesteek bij je hond

Als je hond er niet in slaagt om zijn lichaam af te koelen, kan dat tot een zonnesteek lijden. Onderstaande symptomen kunnen mogelijk wijzen op een hitteberoerte:

  • Zwaar ademen
  • Troebele ogen
  • Snelle hartslag
  • Overdreven kwijlen
  • Coördinatiemoeilijkheden
  • Overgeven
  • Diarree
  • Bewustzijn verliezen


Probeer je hond in eerste instantie af te koelen met natte handdoeken en bel je dierenarts als je denkt dat hij mogelijk een zonnesteek heeft opgelopen. Leg hem niet direct in koud water en geef geen te grote hoeveelheden water om te drinken.