Zaterdag 2 december zal het omwille van elektriciteitswerken tussen 7u en +-14u tijdelijk niet mogelijk zijn om bestellingen te plaatsen op de webshop. Je kan je bestelling best ervoor of erna plaatsen. Onze excuses voor het ongemak!

Broedmateriaal
voor je vogel


Ontdek hier alle benodigdheden voor het broeden, van broednesten over nestkastjes tot kunsteieren, nestmateriaal en metalen ringen.

Een vogelhuisje, nestkast of broedmateriaal? Alles voor de broedtijd! 

Niets is zo mooi als kleine, jonge vogeltjes in je tuin. Jouw achtertuin is de plek waar deze babyvogeltjes de wereld ontdekken. Ze maken de eerste vluchten uit het vogelhuisje óf gaan enthousiast op zoek naar voedsel op jouw voedertafel. Ze kunnen jouw hulp hier dan ook goed bij gebruiken. Maar niet alleen tuinvogels, ook volièrevogels kunnen geholpen worden in de broedtijd. Wat je kunt doen om het broedseizoen goed voorbereid van start te laten gaan lees je hieronder. Ontdek alles voor het vogelbroedseizoen bij Flamingo Pet Products.

Een vogelhuisje of vogelnestje voor de mooiste vogels in jouw tuin!

Een koolmeesje, roodborstje, een huismus of zelfs een opvallende specht. Kun jij ook zo genieten van speelse en vrolijke vogeltjes in de achtertuin? En wil je het nóg leuker maken in jouw achtertuin om zo meer vogeltjes te lokken? Dan is het gebruik van een houten vogelhuisje dé manier. Rond de maand maart starten de meeste tuinvogels met het zoeken naar een broedplaats. Tussen de maanden maart en juli zijn ze volop bezig met het aanleggen van een nest, het leggen van de eitjes én natuurlijk het uitbroeden van de eitjes. Plaats jouw vogelhuisje dan ook vóór het seizoen, het liefste al in het najaar zodat de vogels jouw nestkast al kunnen gaan verkennen. In onze vogelwinkel vind je een groot assortiment leuke, handige en grappige vogelhuisjes. Van een vogelhuisje op paal tot een speciale pimpelmees- of koolmeesnestkast, een nestkastje voor het roodborstje of een mussennestkast. Bij het kopen van een vogelhuisje moet je rekening houden met het vlieggat, omdat dit voor iedere vogelsoort anders is. Hieronder een handig overzichtje:
  • Roodborstje, merels, grauwe vliegenvanger: deels open holen
  • Pimpelmees, zwarte mees, kleine mezen: 28 millimeter
  • Koolmees, kuifmees of grote mezen: 32 millimeter
  • Huismus, bont vliegenvanger, boomklever: 34 millimeter
  • Spreeuw, grote bonte specht: 45 millimeter

Waar moet je een nestkastje of vogelhuisje ophangen?

Wanneer je het juiste vogelhuisje hebt gevonden is het ook belangrijk deze op de juiste plek in de tuin op te hangen. Dit kan namelijk sterk bepalend zijn of jouw vogelhuisje bewoond zal worden. Vogels hebben namelijk in veel gevallen een sterke voorkeur voor bepaalde leefomstandigheden. Hieronder sommen we een aantal tips voor je op, waardoor jij het perfecte plekje kunt vinden in de tuin:
  1. Hang het vogelhuisje nooit in de volle zon, hierdoor wordt het veel te warm
  2. Kies voor een plek waar geen of vrijwel geen wind staat, tocht moet voorkomen worden
  3. Hang het nestkastje op een rustige plek in de tuin, dus niet direct bij de achterdeur of terras
  4. Zorg voor een vrije aanvliegroute zodat de vogels eenvoudig binnen kunnen vliegen
  5. Kies voor een nestkast die goed vast te maken is, zo voorkom je dat de nestkast beweegt
Wil je meerdere nestkastjes of vogelhuisjes in jouw tuin plaatsen of ophangen? Houd er dan rekening mee dat sommige vogels, zoals de koolmees en pimpelmees bijvoorbeeld niet dicht bij elkaar willen nestelen. Hang de nestkastjes van deze vogels dan ook minstens drie meter uit elkaar. Dit geldt overigens niet voor alle vogels bijvoorbeeld mussen, zwaluwen en spreeuwen wonen juist graag in groepen en kunnen dus dichter bij elkaar nestelen.

Een nestkast, broednest of broedkastje voor jouw volièrevogels!

Volièrevogels kunnen jouw hulp wel gebruiken tijdens het broedseizoen, maar ook voor de grotere vogelkooien kan een broednest handig zijn. Het biedt een plekje voor jouw vogels om in alle rust te kunnen broeden. In onze vogelwinkel vind je nestkasten van verschillende materialen:
Ook is een verschil te zien tussen de modellen: halfopen nestkasten, tralienesten en dichte nestkasten maar ook handige broednesten met ophanghaken, nestkasten met een afneembaar dak Ã³f met een landingsplatform. Ook bij nestkasten voor de volière is het belangrijk rekening te houden met het soort vogel in de volière. Maak gebruik van de handige filters om de juiste broednesten voor jouw vogels te selecteren: broednesten voor exotenbuitenvogelsparkieten Ã©n speciale varianten voor extra grote parkieten.

Alle broedbenodigdheden voor in de nestkast!

Wanneer je een vogelhuisje of nestkastje in de tuin hangt zullen de vogels op zoek gaan naar nestmateriaal. Kleine takjes, stukjes mos, gras, en riet bijvoorbeeld. Ze gebruiken alles uit de natuur om het nestje zo comfortabel mogelijk te maken voor de toekomstige babyvogeltjes. Maar volièrevogels en vogels die wonen in een vogelkooi hebben deze mogelijkheid natuurlijk niet. In het broedseizoen is het dan ook slim om broednestmateriaal aan te bieden in de volière of vogelkooi. In onze vogelwinkel vind je verschillende soorten nestmateriaal voor vogels, hieronder vind je een handig overzicht:
Nestmateriaal kokosvezel Kokosvezel nestmateriaal is een populair materiaal voor vogelnesten, met name tropische vogels gebruiken dit materiaal graag. De vezels zijn natuurlijk en nemen vrijwel geen vocht op, hierdoor is het minder gevoelig voor schimmels. Kokosvezel houdt hiernaast wél warmte vast, dit maakt het ideaal voor het gebruik in een vogelnest.
Nestmateriaal katoen Ook katoen wordt vaak gebruikt in nestkasten, met name kanaries maar ook andere vogels maken dankbaar gebruik van dit nestmateriaal. Katoenen nestmateriaal biedt warmte én veel comfort in het vogelnest. In onze vogelwinkel vind je verschillende soorten katoenen nestmateriaal.
Viltmat voor het nest Een viltmat biedt dezelfde voordelen als de kokosvezel maar in een praktische vorm. Deze matten kunnen eenvoudig in de broedbakken gelegd worden, en worden vaak gebruikt in broedbakken voor duiven of kleinere nesten van bijvoorbeeld de kanarie. Door de demping van de mat wordt breuk bij de eitjes voorkomen.
Nestmateriaal mos Ook gedroogd mos is perfect als nestmateriaal. Dit vogelnestmateriaal kan gebruikt worden voor alle soorten vogels en biedt warmte, comfort én bescherming in het nest. Dit materiaal is 100% natuurlijk én biologisch afbreekbaar.
Nestmateriaal abita mix De abita mix van Flamingo is nestmateriaal uit een combinatie van hennep, paardenhaar, geitenhaar én schapenwol. De perfecte ingrediënten voor een warm, comfortabel en beschermd vogelnest voor alle vogelsoorten.


Kort samengevat

Hang het vogelhuisje of nestkastje al vóór het broedseizoen op, het liefste al in het voorgaande najaar. Zo kunnen de vogeltjes het nestkastje al ontdekken in de aanloop naar het broedseizoen.
Verschillende tuinvogels vragen verschillende nestkastjes. Ben je op zoek naar een nestkast voor een roodborstje, koolmees, mus of spreeuw? Lees hierboven de richtlijnen voor de juiste keuzes.
Wanneer je wil dat jouw vogels gaan broeden dan is ook in een volière of vogelkooi een nestkastje geen overbodige luxe. Kies voor een nestkast die geschikt is voor jouw vogels.
In de natuur kunnen vogels voldoende nestmateriaal vinden in en rondom de tuin. Voor volièrevogels is dit een ander verhaal. Je dient dan goed materiaal aan te bieden voor het nest. Bekijk de mogelijkheden in de vogelwinkel van Flamingo.