Kooien
voor je vogel


Trots als een pauw zijn we op onze kooien voor je papegaai, kanarie, parkiet of andere vogel. Ontdek kooien van eenvoudig zwart tot hip koper en alles ertussen.

Papegaaienkooi, een kanariekooi of een speciale vogelkooi voor jouw parkiet? Ontdek het scala aan vogelkooien van Flamingo!

Vogelkooien zijn er in alle vormen, maten, kleuren en modellen maar welke vogelkooi is geschikt voor jouw vogel? Ben je op zoek naar een speciale parkietenkooi, een kooi voor jouw fluitende kanarie of een papegaaienkooi voor jouw grote kwebbelkont? Ontdek snel de mogelijkheden bij Flamingo, want onze vogelafdeling staat tjokvol praktische, mooie én betaalbare vogelkooien!

Alle vogelkooien van Flamingo op een rijtje

Laten we starten met een handig overzicht van de verschillende soorten vogelkooien in het Flamingo-assortiment. Dit overzicht laat de drie vogelkooicategorieën zien binnen onze vogelwinkel. In onze vogelwinkel vind je de volgende vogelkooien:
De onderverdeling van de vogelkooien wordt dus weergegeven op basis van verschillende vogelsoorten. Dit komt omdat eigenlijk elke soort vogel zijn eigen eisen stelt en voorkeuren heeft voor de vogelkooi. Het is dus belangrijk te weten waar jouw parkietenkooi, kanariekooi of papegaaienkooi aan moet voldoen en in wat voor soort vogelkooi jouw vogel zich thuisvoelt. Lees snel verder en ontdek de aandachtspunten voor het kopen van de perfecte vogelkooi voor jouw vogel(s).


Waar moet een vogelkooi aan voldoen?

Naast een paar (vogel)specifieke eisen, waarover je later meer kunt lezen, moet jouw vogelkooi ook aan een aantal basiseisen voldoen. Een plek voor jouw vogel om te eten, om te kunnen drinken of te badderen bijvoorbeeld. Verschillende vogelkooien uit ons gamma beschikken standaard over deze items maar ze zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzichtje van de essentiële items voor jouw vogelkooi:

Wat is de beste parkietenkooi? 

Parkieten zijn goede klimmers, ze klauteren dan ook graag via de spijlen de vogelkooi rond. Een goede parkietenkooi heeft dan ook horizontale spijlen. Zorg ervoor dat je een vogelkooi kiest die voor minstens twee van de vier kanten voorzien is van horizontale spijlen. Ook de afstand van de spijlen is van belang, vogelkooien voor de parkiet hebben een maximale spijlafstand van 12 millimeter. Zo kan jouw parkiet veilig klimmen in de parkietenkooi. Houd er bij het kopen van een vogelkooi voor de parkiet rekening mee dat parkieten écht dol zijn op vogelspeelgoed, koop dus een parkietenkooi die groot genoeg is voor jouw verzameling vogelspeeltjes!

Wat is de beste kanariekooi?

In tegenstelling tot parkieten zullen jouw kanaries minimaal klimmen, een kanariekooi heeft dan ook vaak verticale spijlen. Kanaries zijn over het algemeen wat kleiner en een tralieafstand van 10 mm is voor deze kleine vogeltjes dan ook maximaal. In onze vogelwinkel vind je zowel de ronde kanariekooi als vierkante en rechthoekige kanariekooien. Kanaries zijn, zoals veel vogels, écht groepsdieren. Het liefst wonen ze dan ook niet alleen. Wil je liever een grotere vogelkooi kopen voor jouw koppeltje kanaries? Bekijk dan zeker ook eens de kamervolières, deze bieden wat meer ruimte voor jouw vogeltjes. Ook voor een buitenverblijf voor jouw kanaries kun je bij ons terecht in de categorie buitenvolières.

Wat is de beste papegaaienkooi?

De papegaaienkooi stelt best wat eisen. Heel gek is dit niet want deze grote vogels kunnen ongelofelijk sterk zijn. Een stevige, robuuste papegaaienkooi is een must voor deze vogels. Zoals ook parkieten zijn papegaaien fanatieke klimmers, horizontale spijlen zal jouw papegaai zeker op prijs stellen. Let bij het kopen van een papegaaienkooi ook op de doorgang voor jouw vogel: deurtjes en luikjes maar ook de zitstokken moeten worden aangepast op het formaat van jouw papegaai. In onze vogelwinkel vind je een speciale categorie voor papegaaien. Deze grote vogelkooien bieden de ruimte, het comfort én de kwaliteit die jouw papegaai nodig heeft.

Waar moet je een vogelkooi in huis plaatsen?

Je hebt vast al een leuk plekje in huis gevonden voor jouw nieuwe vogelkooi? We willen je toch nog een aantal tips geven voor het plaatsen van jouw vogelkooi. De juiste plek in huis is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid én het humeur van jouw vogel.
Kies voor een rustige plek in huis
Het liefst in een hoek, vogels zitten graag beschut. Door de vogelkooi in de hoek te plaatsen of op te hangen ontstaat een ‘veilige’ kant voor de vogels, dit geeft een beschermd gevoel.
Plaats de kooi niet in ‘de loop’
Maar wel op een plek waar jouw vogel gezien wordt. Hiermee voorkom je dat de vogelkooi wordt omgelopen of op een té drukke plek staat. Maar wordt jouw vogel toch betrokken bij de levendigheid in huis.
De hoogte
Plaats de vogelkooi op ooghoogte en liever te hoog dan te laag. Vogels hebben graag overzicht én hierdoor is het ook veel makkelijker contact te maken met de vogel. Je kunt jouw vogelkooi dus het beste plaatsen op een dressoir, de vogelkooi ophangen of kiezen voor een vogelkooi met standaard.
Let op de temperatuur
Plaats de vogelkooi niet in het zonlicht of direct bij de verwarming. Houd daarnaast rekening met tocht, vogels kunnen hier heel slecht tegen en lopen al snel risico op vervelende gezondheidsproblemen.
Plaats je vogelkooi niet in de keuken
Plaats jouw vogelkooi zeker niet in de keuken of op plekken waar dampen vrijkomen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van jouw vogels. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van luchtverfrissers bij de vogelkooi. 


Vogelkooi buiten gebruiken voor jouw vogeltjes?

Wil je jouw vogelkooi buiten gebruiken? De vogelkooien op deze pagina kunnen op zomerse dagen best een dagje buiten staan. Hier kan jouw vogel genieten van de buitenlucht voor een aantal uurtjes. Maar wanneer je jouw vogels permanent buiten wilt houden zijn deze vogelkooien minder geschikt. Bekijk voor volièrevogels de Flamingo-volières voor kanaries, parkieten en andere volièrevogels. 

Kort samengevat

Kies voor een kooi die aansluit op de wensen van de bewoner. Kies voor een speciale parkietenkooi, een verblijf voor jouw kanarie of een papegaaienkooi voor jouw grote vogel. 
 Heb je parkieten, papegaaien of een andere klimmende vogel? Kies dan voor horizontale tralies. Kanaries en andere zangvogels zijn vaak tevreden met beide omdat ze toch niet klimmen.
Een aantal essentiële items voor jouw vogelkooi zijn: voerbakjes, drinkbakjes, zitstokken én een vogelbadje. Wil jij alle vogelbenodigdheden op een rijtje? Je vindt bij Flamingo een overzicht met de basis voor jouw vogelkooi!
Ook buiten kun je vogels houden! Bekijk onze volières voor buitengebruik. Ideaal voor het huisvesten van jouw volièrevogels.