Verzorging
voor je knaagdier


Geef je konijn, cavia, hamster of ander knaagdier de verzorging die hij nodig heeft met een borstel of nagelschaar.

Een konijnenborstel, caviakam óf nagelschaar? Bekijk alles voor de verzorging van jouw knager!

Net zoals wij mensen én andere huisdieren hebben óók konijnen en knaagdieren verzorging nodig. Dit begint natuurlijk bij de juiste huisvesting en goede voeding maar hier stopt het niet. Ook de lichamelijke verzorging van jouw konijn of knaagdier is belangrijk! Wil jij weten wat de verzorging van jouw huisdier inhoudt? Lees dan zeker verder en ontdek alles over de verzorging van knagers bij Flamingo!

Zoveel verzorging voor jouw knager

Elk dier heeft verzorging nodig, zo ook jouw konijn(en) of knaagdier(en). De mate van verzorging is sterk afhankelijk van de diersoort maar ook het ras. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vachtverzorging van een angorakonijn in tegenstelling tot die van een kortharig ras. Maar ook de onderlinge verschillen zijn duidelijk zichtbaar. Zo is het niet nodig om jouw hamster te borstelen maar kan jouw borstelharige cavia zeker wel een kamsessie gebruiken. Op deze pagina bekijken we de verschillende onderdelen van verzorging bij jouw knager!

De vachtverzorging van konijnen

Laten we starten met het onderdeel dat de meeste aandacht vraagt; de vacht van jouw konijnen. Langharige diersoorten hebben een regelmatige vachtverzorging nodig om deze in topvorm te houden. Langharige rassen zoals Angorakonijnen en Teddy Widders bijvoorbeeld, deze konijnen moeten minimaal 2 à 3 keer per week worden geborsteld. In de ruiperiode kan het zelfs nodig zijn dagelijks te borstelen. De lange vacht van deze dieren raakt vrij snel in de klit en wordt sneller vervuild. Hiernaast kunnen konijnen in de ruiperiode last krijgen van losse en uitvallende haren. Omdat konijnen zichzelf wassen en de haren hierdoor binnenkrijgen met vervelende gevolgen. Dit geldt overigens ook voor middellange en korte vachtsoorten.
Het is dus erg belangrijk de vachtconditie op peil te houden. Dit kun je doen door een zachte konijnenborstel, universele pinborstel of konijnenkam te gebruiken voor de vachtverzorging. Op deze manier verwijder je losse haren en vuil uit de vacht van jouw konijn. Let er wel op dat de huid van deze dieren vrij gevoelig is. Kam of borstel jouw knager dan ook rustig én neem de tijd voor een borstelbeurt.

De vachtverzorging van knaagdieren

Ook sommige knaagdieren kunnen veel baat hebben bij een goede vachtverzorging. De meeste knaagdieren hebben een korte vacht, echter zijn er ook knaagdiersoorten met lange of middellange vacht. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Angoracavia’s, borstelharige cavia en langharige Syrische hamster. Door de lengte van de vacht is het aan te raden deze dieren te kammen of te borstelen en de vacht vrij te maken van vuil zoals bodembedekking. Gebruik hiervoor een klein knaagdierborsteltje, een verzorgingssetje of kammetje dat de huid van jouw knager niet beschadigt.

De nagelverzorging van konijnen en knaagdieren

Naast de vacht hebben ook de nagels van jouw kleine vriend verzorging nodig. Zeker konijnen en knaagdieren die op zachte ondergrond wonen. Konijnen en knaagdieren die op stenen wonen profiteren vaak van een natuurlijke nagelslijtage. Woont jouw konijn of knager in een verblijf met bodembedekking? Dan is het knippen van de nagels essentieel omdat er te weinig natuurlijke slijtage plaatsvindt. Gebruik hiervoor een speciale konijnennagelschaar of nagelvijl voor konijnen en knaagdieren.

De tandverzorging van jouw konijn of knaagdier

Konijnen en veel knagers behoren tot de groep herbivoren. Het zijn planteneters, dit zien we ook terug in de natuur waar knaagdieren en konijnen leven van grassen en kruiden. Grassen en kruiden bevatten veel vezels en dit hebben ze ook nodig. Het gebit van een konijn of knager groeit namelijk hun hele leven lang door. Door vezelrijke voeding te bieden ontstaat er slijtage op de tanden die ze netjes, recht en exact op lengte houdt. Is er onvoldoende slijtage aan het gebit dan kan dit vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken. Het verzorgen van de tanden van jouw knager bestaat dus uit het aanbieden van vezelrijke voeding en voldoende veilig knaagmateriaal.

Oren en ogen van jouw konijn of knaagdier verzorgen?

De ogen en oren van jouw konijnen of knagers vragen geen specifieke verzorging, mits jouw kleine vriend gezond is natuurlijk. Toch is het belangrijk de oren en ogen van jouw knager regelmatig te controleren op bijvoorbeeld oormijt. In principe is het niet nodig om de oren regelmatig schoon te maken, dit verzorgt jouw knager prima zelf. Een gezond konijn of knaagdier heeft heldere ogen en schone oren. Controleer deze dan ook regelmatig op afwijkingen. Signaleer je toch afwijkingen? Dan is het slim om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Flamingo Pet Products: dé groothandel voor dierenbenodigdheden

Naast het assortiment verzorgingsproducten voor knaagdieren én konijnen biedt Flamingo natuurlijk meer. Flamingo Pet Products is dé groothandel in dierenproducten voor hondenkattenkonijnen en knaagdieren maar ook voor vogelsvissen en reptielen. Met een groot scala aan verkooppunten vind je er altijd wel een in de buurt!

Kort samengevat

Naast de basisbehoefte zoals goede huisvesting en de juiste voeding is de lichamelijke verzorging ook belangrijk. Van vachtverzorging tot nagelverzorging in onze knaagdierwinkel vind je alles voor de verzorging van jouw konijnen.
De vacht van een konijn kun je het beste borstelen met een universele pinborstel of speciale konijnenborstel. Houd er rekening mee dat de huid van konijnen erg gevoelig is, ga dus rustig te werk en neem de tijd.
Langharige knaagdieren zoals de borstelharige cavia of de langharige Syrische hamster vragen vachtverzorging. Hiernaast geldt voor alle andere knaagdieren een goede basis verzorging zoals het bijhouden van de nageltjes en het controleren van het gebit.
Het is niet nodig om het gebit van jouw konijn of knaagdier dagelijks te poetsen. Wat wel belangrijk is, is voldoende slijtage op de tanden omdat deze hun hele leven blijven groeien. Lees hierboven meer informatie over wat dit betekent voor jouw huisdier.