Verkoeling
voor jouw knaagdier


Geef je dier wat verkoeling met onze koelstenen & koelbedjes. Want ook konijnen, hamsters, chinchilla's & andere knagers hebben soms last van de warmte.

Verkoelende producten voor jouw coole knager

Waar wij mensen genieten van de zomerse zonnestralen kunnen veel konijnen en knaagdieren slecht tegen warmte in de zomer. Wanneer de temperatuur overdag oploopt en in de avond slechts minimaal zakt kunnen onze knagers in de problemen komen. Maar waar moet je op letten en wat kun je doen om het voor jouw konijn, cavia, hamster, gerbil of ander knaagdier aangenaam te maken in de zomer? Op deze pagina lees je tips en adviezen voor jouw geliefde huisdier!

Hoe kun je jouw knaagdier verkoeling bieden op warme dagen?

Niets is zo vervelend als een ziek huisdier. Helaas kan de warmte voor knaagdieren en konijnen best wat problemen veroorzaken. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Wat je kunt doen is verkoelende elementen toevoegen aan het verblijf. We gaan samen met je bekijken welke mogelijkheden hierin te vinden zijn binnen ons assortiment;
Een koeldisc voor konijnen en knaagdieren – Een koelpad of koeldisc is ideaal om verkoeling te bieden in de knaagdierkooi of het konijnenhok. Deze discs zijn gemaakt van knaagbestendig materiaal en gevuld met een speciale verkoelende vloeistof. Door de disc in de vriezer te leggen wordt deze koud en blijft deze voor langere tijd koud. Jouw konijn of knager kan lekker tot rust komen op deze speciale koelelementen voor konijnen en knaagdieren.
Een koelbed met element voor knagers – Een vrieselement in de kooi leggen is niet aan te raden. Als jouw knager zijn tanden in het element zet kan het breken en krijgt jouw kleine vriend de vloeistof binnen. Dat willen we natuurlijk niet. Een koelbed voor knagers is een soort hoes die voorkomt dat er aan het element geknaagd kan worden. Deze koelbedden voor knagers bieden een geleidelijke verkoeling en dit is exact wat je nodig hebt op warme dagen!
Een aluminium koelbed – Aluminium heeft de natuurlijke eigenschap koel aan te voelen, zelfs zonder gebruik van een vriezer of koeling. Door het bed vooraf te koelen in een vriezer wordt de verkoelende tijd wél verlengd. De aluminium koelbedden uit ons assortiment zijn dan ook ideaal om te gebruiken voor langere tijd in jouw verblijf.
Een koelsteen voor knaagdieren en konijnen - Ook verkoelende stenen hebben deze natuurlijke werking. De koelstenen en koelplaten uit ons assortiment zijn gemaakt van keramiek, dat ook de natuurlijke eigenschap heeft koel aan te voelen. Je kunt deze stenen dus zowel gebruiken mét gebruik van een vriezer of koelkast of zonder, want ze werken al verkoelend op zichzelf.

Waarom kunnen konijnen en knaagdieren slecht tegen warmte?

Konijnen en veel knaagdieren zoals hamsters en cavia’s kunnen slecht tegen warmte. Deze dieren moeten warmte kwijtraken door middel van de oren en in lichte mate via de voetzolen. Je zult begrijpen dat het kwijtraken van warmte op deze manier minimaal is. De ideale omgevingstemperatuur voor deze kleine dieren ligt tussen de 18 en 24 graden. Wordt het warmer en blijft de temperatuur langere tijd hoger zoals in de zomermaanden, dan kunnen er problemen ontstaan.

Waar moet je op letten wanneer de temperaturen gaan oplopen?

Zodra de temperaturen oplopen zal er een merkbaar verschil zijn in het gedrag van jouw knager. Ze worden rustiger, slapen meer en zijn voornamelijk in de avond en nacht actief. Dit is geen enkel probleem. Op deze manier probeert de knager het ongemak te beperken. Dreigt jouw knaagdier oververhit te raken, dan is het wel tijd voor actie. Het is dan ook belangrijk te weten waar je op moet letten. We zetten een aantal symptomen op een rijtje:

  • Eetlust – De eetlust neemt af en in sommige gevallen eet de knager zelfs helemaal niet.
  • Lichamelijke beweging – De knager is sloom en reageert slecht of niet op prikkels in de omgeving
  • Ademhaling – Het konijn of knaagdier ademt abnormaal snel en heeft hierbij een snelle hartslag
  • Oren – De oren van de knager voelen extreem warm of zelfs heet aan
  • Slijmvliezen verkleuren – Het tandvlees en de oogleden verkleuren en worden (donker)rood

Wat kun je doen om oververhitting te voorkomen bij jouw konijn of knaagdier?

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt zeker voor deze kleine huisdieren. Zodra jouw knager oververhit dreigt te raken is direct actie ondernemen natuurlijk nummer één. Maar het is een stuk eenvoudiger om het te voorkomen. Maar hoe pak je dit aan? Hieronder geven we je enkele tips om oververhitting te voorkomen.
Tip 1: Zorg voor voldoende schaduw, plaats het konijnenhok of de knaagdierkooi nooit in de directe zon en voorzie extra schaduw op warme dagen. Is het buiten extreem warm en leven jouw knagers buiten? Overweeg dan op deze dagen de kooi van jouw huisdier tijdelijk binnen te plaatsen mits het hier koeler is.
Tip 2: Voorzie in voldoende verkoelend drinkwater. Ververs het drinkwater in de drinkfles of drinkbak van jouw knager dan ook gedurende de dag zodat er altijd vers en koel drinkwater is.
Tip 3: Het kan voordeel bieden de voermomenten te verschuiven naar een koeler moment op de dag, bijvoorbeeld voor de zon opkomt en na zonsondergang. Is jouw knager gewend aan groente? Dan kun je dit eventueel tussendoor aanbieden zodat jouw konijn of knager voldoende vocht binnenkrijgt gedurende de dag.
Tip 4: Zorg voor verkoeling! Dit betekent niet dat je jouw knager nat moet maken of moet laten zwemmen. Dat is juist absoluut niet aan te raden. Maar maak gebruik van verkoelende elementen die jouw knager kunnen helpen.

Wat moet je vooral niet doen op warme dagen?

We hebben nu bekeken wat je kunt doen om jouw konijnen of knaagdier te helpen op hete zomerdagen. Maar het is ook belangrijk te weten wat je vooral niet moet doen. Helaas worden hier nog wel eens fouten in gemaakt. Maar geen paniek, wij gaan je behoeden van deze goedbedoelde foutjes:
Maak je kleine vriend nooit nat. Het lijkt een goede manier van verkoeling, maar dit geldt niet voor knaagdieren en konijnen. Een nat dier kan vervelend ongedierte aantrekken zoals de madenvlieg. Deze vlieg legt eitjes op de natte vacht. Zodra de eitjes uitkomen ontstaan maden. Deze maden zijn gevaarlijk voor konijnen en knaagdieren.
Het afdekken van de knaagdierkooi. Wanneer je schaduw wilt creëren kun je dit beter niet doen door een deken over de kooi te trekken. De luchtcirculatie komt op deze manier stil te liggen, waardoor de temperatuur in het hok alleen maar oploopt. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen een doek boven het hok te spannen wat zorgt voor schaduw maar de luchtcirculatie niet stillegt.
Geef geen ijskoud water aan je knager! Wij mensen drinken graag een ijskoud drankje op warme dagen maar voor onze knaagdieren is dit geen slim idee. De overgang van heet naar extreem koud is te veel voor het kleine lichaam. Lekker koel kraanwater is een betere keuze op warme dagen.


Kort samengevat

Temperaturen boven de 25 graden kúnnen problemen veroorzaken voor deze kleine dieren. Het is belangrijk tijdig te signaleren of jouw huisdier de warmte aankan en indien nodig hiervoor maatregelen te treffen.
Knaagdieren en zéker konijnen die buiten leven hebben snel last van warmte. Geef jouw konijn voldoende verkoeling en tref direct maatregelen wanneer jouw konijn symptomen laat zien van oververhitting. Voorkomen is beter dan genezen.
Zorg voor voldoende schaduw, vers en koel drinkwater en stel activiteit uit naar een koeler moment. Maak gebruik van verkoelende elementen in het verblijf van jouw konijn of knager om deze te helpen.
Zeker, het is zelfs aan te raden hier gebruik van te maken op zomerdagen. Koeldiscs, een koelpad, koelsteen of koelplaat kan jullie hierbij helpen.