Hygiëne
voor je kat


Ontdek onze hippe kattenbakken, kattenbakvulling in alle geuren (ja, ook babypoeder) en kleuren & andere kattenbakspullen om jullie leven makkelijker te maken.

Kattenbakken, kattengrit of een kattenbakschep, alles voor perfecte hygiëne in huis

Het is een van de eerste dingen waar je aan denkt bij de komst van een kitten of kat; een kattenbak. Niet zo gek ook want een kattenbak zorgt voor goede hygiëne en gaat geurtjes tegen in huis. Maar welke kattenbak is geschikt voor jouw kat? Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over kattenbakken en handige accessoires voor jouw kattenbak. Lees je mee?

De kattenbak versus het kattentoilet

Een kattenbak is essentieel als je één of zelfs meerdere katten in huis hebt. Katten zijn hygiënische dieren die graag over een duidelijke plek in huis beschikken waar ze hun behoeftes kunnen doen. Een kattentoilet is hiervoor natuurlijk uitermate geschikt. In onze kattenwinkel vind je dan ook een uitgebreid assortiment kattenbakken. Kies voor een gesloten kattenbak met deurtje, een open kattenbak voor jouw kitten of een extra grote kattenbak voor jouw grote kat. Met een assortiment van minstens 50 verschillende soorten kattenbakken is er zeker een geschikt exemplaar te vinden voor jouw kat.

Wat is de beste kattenbakvulling ?

Een goede kattenbakvulling voorkomt geurtjes in huis en neemt vocht goed op. Hiernaast zal een goede kattenbakvulling het gebruik van de kattenbak stimuleren. Katten doen de behoeftes namelijk graag op een schone en frisse plek. In ons assortiment voor jouw kat vind je verschillende soorten kattenbakvulling;
Bentoniet kattenbakvulling: Deze soort kattenbakvulling bestaat uit een soort klei, genaamd bentoniet. Dit soort grit klontert, waardoor je de uitwerpselen eenvoudig tussendoor uit de kattenbak kunt scheppen. Bentoniet kattenbakvulling is relatief zuinig in gebruik en is vrijwel stofvrij. Onze meest verkochte kattenbakvulling is ook een bentoniet variant, namelijk de kattenbakvulling met babypoeder. Dit grit heeft alle voordelen van een bentoniet gritsoort én heeft ook nog eens een lekker geurtje van babypoeder.
Silica kattenbakvulling: Dit kattengrit is gemaakt op basis van natuurlijke mineralen. De mineralen hebben de natuurlijke eigenschap vocht én ammoniak optimaal te absorberen. Een bijkomend voordeel van deze kattentoilet vulling is de mate waarin het schimmels en bacteriën tegengaat in de kattenbak. Hiernaast is Silica een stofvrije kattengrit. Dit maakt silica kattenbakvulling ideaal voor gevoelige katten én voor huishoudens waar stof een probleem is door bijvoorbeeld allergieën.
Kattenbakvulling houtkorrels: Ga jij liever voor een natuurlijke kattenbakvulling? Dan zijn onze houtkorrels voor de kattenbak een goede keuze. Deze kattenbakvulling is gemaakt van geperst houtvezel en zaagsel, puur natuur dus! De vulling heeft een hoog absorptievermogen en gaat geurtjes tegen door het gebruik van natuurlijke materialen. En om nog maar een extra pluspunt te noemen; de houtkorrels voor de kattenbak mogen gewoon in de GFT container. Ook heel handig!

Kattenbakmat

Het kan nog wel eens voorkomen dat jouw kat kattenbakvulling meeneemt uit de kattenbak. Voornamelijk na het ingraven van ontlasting kan er grit tussen de pootjes achterblijven wat vervolgens wordt achtergelaten op jouw bankstel, deurmat of zelfs aanrecht. Niet echt handig en nog minder hygiënisch. Door een kattenbakmat te gebruiken kun je dit zoveel mogelijk voorkomen. Jouw kat verliest het grit in dit geval namelijk al op de mat en niet in jouw woonkamer. Praktisch, handig en hygiënisch; een kattenbakmat bij het toilet is écht een aanrader.

Hoe vaak moet je een kattenbak schoonmaken?

Gebruikt jouw kat ineens de kattenbak niet meer? Grote kans dat hij deze ‘vies’ vindt. Het regelmatig schoonmaken van het kattentoilet is dan ook noodzakelijk. Schep dagelijks de uitwerpselen uit de kattenbak en maak één of twee keer per week de kattenbak volledig schoon. Dit betekent; alle kattengrit eruit, schrobben met heet water en wat afwasmiddel, afdrogen én weer vullen met nieuwe grit.

Kattenbakschep, kattenbakzakken en kattenbakverfrisser

Het schoonmaken van de kattenbak is voor de meeste mensen geen favoriete bezigheid. Dit kunnen we natuurlijk ook begrijpen. Maak gebruik van een kattenbakzak, zodat je het kattengrit met de zak in één keer kunt verwijderen. Gebruik een kattenbakschep voor uit zeven van de uitwerpselen óf ontdek onze kattenbakverfrisser voor een aangenaam geurtje. Kat in het bakkie! Met de juiste kattenbak spullen is het schoonmaken van de kattenbak een fluitje van een cent.

4 handige tips voor het gebruik van een kattenbak

Het gebruik van de kattenbak gaat bij veel katten vanzelf. Dit gedeelte krijgen ze in veel gevallen al mee van de moederkat. Toch kan het zijn dat jouw kat zijn kattenbak niet wil gebruiken. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Met onderstaande tips hopen we je op weg te kunnen helpen;
Tip 1: Kies de juiste kattenbak. Wil jouw kat graag in privacy zijn behoefte doen? Kies dan voor een gesloten kattenbak. Is jouw kitten totaal niet bekend met de kattenbak dan kan het helpen een open kitten kattenbak zonder deksel te gebruiken. Dit maakt de stap toch een stukje kleiner in veel gevallen.
Tip 2: Zorg voor de juiste kattenbakvulling. Het kan soms voorkomen dat jouw kitten of kat niet gecharmeerd is van de kattenbakvulling. Probeer dan ook gerust verschillende mogelijkheden. Op deze manier kun je ontdekken welke kattenbakvulling voor jouw kat het meest geschikt is.
Tip 3: Plaats de kattenbak op de juiste plek in huis. Kies voor een rustige plek in huis waar jouw kat ten alle tijden toegang tot heeft en in alle rust zijn behoefte kan doen. Plaats de kattenbak ook niet naast de voer- en drinkbak van jouw kat. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kat minder of zelfs niet eet of drinkt.
Tip 4: Zorg ervoor dat jouw kattenbak schoon is én goed schoon gehouden wordt. We hebben het al een aantal keren aangehaald; katten houden van een schone kattenbak. Is de kattenbak gebruikt en hierdoor vies? Grote kans dat jouw kat zijn behoeftes hierdoor elders gaat doen. Meer dan één kat? Dan is het slim meerdere kattenbakken te plaatsen.

Kort samengevat

Een open kattenbak, gesloten kattenbak, kattenbak met deurtje of een kattenbak met filter. De keuze in de wereld van kattenbakken is enorm, ontdek de mogelijkheden in onze kattenwinkel.
De beste kattenbakvulling is een keuze op basis van jouw wensen én die van jouw kat. Kies je voor een klontvormige kattenbakvulling, een kattenbakvulling voor de gevoelige kat of ga je liever voor een 100% natuurlijke kattenbakvulling? Aan jou de keuze.
Maak het jezelf makkelijk door handige hulpmiddelen te gebruiken in de kattenbak. Denk hierbij aan een kattenbakzak, een schepje voor de kattenbak of een heerlijk geurtje voor in jouw kattentoilet. 
Kies voor de juiste vorm kattenbak, de beste kattenbakvulling in jouw situatie én plaats de kattenbak op de juiste plek in huis. Meer tips voor het gebruik van een kattenbak lees je hierboven.