De verzorging van jouw vogel; van mijtspray tot een vogeldouche!
In vergelijking met andere huisdieren zoals de hond of kat, hebben vogels natuurlijk geen wekelijkse borstelbeurt nodig. Maar dit wil niet zeggen dat jouw vogels geen enkele verzorging nodig hebben. Ook vogels vragen een goede verzorging. Dit begint natuurlijk al bij het schoonhouden van de vogelkooi maar ook het verzorgen van de verenjas van jouw gevleugelde maatje is belangrijk. Bekijk hieronder onze tips voor de optimale verzorging van jouw parkiet, kanarie, papegaai of andere vliegende vrienden!
Wat houdt de verzorging van een vogel in?
De verzorging van jouw vogels bestaat voor een groot gedeelte uit het schoonhouden van de leefomgeving. Jouw vogel brengt een groot deel van de dag door in zijn vogelkooi of volière, een fijne schone omgeving is dan ook essentieel. Op de eerste plaats voor de gezondheid van jouw vogels maar ook voor het leefcomfort in de vogelkooi. Hieronder gaan we dan ook eerst bekijken hoe vaak je jouw vogelkooi moet schoonmaken, wat hierbij komt kijken en bespreken we de schoonmaakwerkzaamheden die jaarlijks of maandelijks terugkeren.
De dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden in de vogelkooi
Het is aan te raden de bodem van de vogelkooi dagelijks schoon te maken van voedselresten. Sommige vogels, zoals grasparkieten en valkparkieten staan erom bekend op zoek te gaan naar gevallen voedsel op de bodem. Geef je jouw vogel bijvoorbeeld fruit of groenten, zorg er dan voor dat de resten verwijderd worden zodat jouw vogel geen bedorven fruit of groenten eet. Voorzie het voerbakje dagelijks van schoon vogelzaad én ververs het drinkbakje van jouw vogel minstens één keer per dag. Hiernaast is het aan te raden het vogelbadje aan de vogelkooi dagelijks te voorzien van schoon zwemwater en deze in de avond te verwijderen.
De wekelijkse schoonmaakwerkzaamheden in de vogelkooi
Een keer per week (minimaal) is het slim de volledige vogelkooi van jouw vogels schoon te maken. Het is raadzaam de vogels even uit de te halen zodat je overal goed bij kunt zonder dat je kans loopt dat jouw vogels ontsnappen. In onze vogelwinkel vind je leuke kleine vogelkooitjes die hiervoor perfect gebruikt kunnen worden. Wanneer de vogels uit de kooi zijn begint het schoonmaken. Verwijder alles uit de vogelkooi: de bodembedekking, voerbakje en drinkbakje, vogelbadjes en de overige vogelspullen zoals speelgoed en zitstokken. Maak alles goed schoon maar gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen. Na het drogen kun je alles weer terugplaatsen in de vogelkooi. Vul alle vogelbakjes weer met vogelzaad, maagkiezel, grit en natuurlijk schoon drinkwater.
Omdat de vogels toch even uit de vogelkooi gehaald worden is het slim meteen de vogels ook te controleren op gezondheid. Controleer de nagels, veren en algemene gezondheid van jouw vogels.
De jaarlijks schoonmaakwerkzaamheden in de vogelkooi
Wanneer jouw vogels in een vogelkooi verblijven wordt er met de wekelijkse schoonmaakronde éigenlijk alles schoongemaakt. Maar wanneer je jouw vogels in een buitenvolière laat verblijven is hiernaast een jaarlijkse schoonmaak aan te raden. Zeker wanneer je ervoor hebt gekozen de volière te voorzien van bijvoorbeeld takken en touwen. Deze kunnen na de loop van tijd vies worden of besmet raken met bacteriën en parasieten. Het is dan ook aan te raden deze vogelattributen minstens één keer per jaar te vervangen. Controleer hierbij ook zeker de veiligheid in de volière; is alles nog goed gesloten, is er geen schade ontstaan door wind of regen én is de volière nog vrij van ongedierte. Een jaarlijkse controle is zeker aan te raden wanneer je jouw vogels houdt in een buiten volière.
Bloedluizen, mijten, vlooien en parasieten bij jouw vogels
Helaas kunnen ook vogels last krijgen van ongedierte in de verenjas: bloedluizen, mijten, vlooien en parasieten onder andere kan jouw vogel vrij eenvoudig oplopen. Met name bij volièrevogels worden deze klachten regelmatig gespot, wat ontzettend vervelend is én nadelen geeft voor de gezondheid van deze vogels.
Hoe herken je parasieten, luizen of mijten bij jouw vogels?
Wanneer jouw vogels last hebben van parasieten is dit in veel gevallen vrij snel te herkennen. Ten eerste horen vogels eigenlijk altijd, met uitzondering van de ruiperiode, perfect in de veren te zitten. Merk je dat de verenjas van jouw vogels dof wordt of er kale plekken ontstaan is dit zeker reden voor een controle. Hiernaast geven deze vervelende beestje ook eventueel andere klachten bij jouw vogels. Merk je een van onderstaande symptomen dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden, zij kunnen je informeren over een gepaste behandeling:
- Pikken en jeuk in de veren, eventueel veeruitval
- Kleine gekleurde huidvlekjes onder de veren
- Bloedarmoede
- Diarree en vermagering
- Minder conditie en beweging
- Afwijkende ademhaling en hoesten of niezen
- Schudden met de kop
Wat te doen om parasieten, luis of mijt te voorkomen?
Je kunt jouw vogels, of met name het verblijf preventief behandelen. Dit betekent dat deze kleine, vervelende beestjes op voorhand jouw vogels niet lastigvallen. In onze vogelwinkel vind je speciale mijtenspray die hiervoor gebruikt kan worden. Hiernaast is het van groot belang dat je het verblijf van jouw vogels te allen tijde goed schoonmaakt en schoonhoudt om ongedierte te voorkomen.
Het schoonhouden van de verenjas van jouw vogels!
Naast het preventief behandelen én goed schoonmaken van het verblijf kun je ook jouw vogels helpen. Door jouw vogel een goed vogelbadje aan te bieden in de vogelkooi kan deze de veren namelijk goed schoonhouden. In onze vogelwinkel vind je tevens handige douchespray voor vogels. Deze spray maakt de vleugels schoon én houdt de veren in topconditie. Hiernaast vinden vogels het in veel gevallen óók heerlijk te kunnen genieten van een schoon vogelbadje.
Kort samengevat
Het is aan te raden jouw vogelkooi dagelijks schoon te maken van voedselresten. Minstens één keer per week maak je de volledige kooi leeg en voorzie je deze van nieuwe en schone bodembedekking.
Ook een houten buitenvolière vraagt een wekelijkse schoonmaakbeurt. Hiernaast is het slim minstrens een keer per jaar de takken, touwen en andere attributen te vervangen in de volière.
Helaas kunnen ook vogels last krijgen van vervelende beestjes. Met name bloedluis komt vrij veel voor. Een goede preventieve behandeling met mijtspray en optimale schoonmaak in de kooi voorkomt ongedierte zo goed mogelijk.