Konijnenvoer, Konijnensnacks en voer voor knagers!
De voeding van konijnen en knaagdieren is een groot onderdeel van de verzorging. Goede voeding draagt bij aan een goede gezondheid. En een goede gezondheid voor onze huisdieren willen we natuurlijk allemaal. Ben jij benieuwd wat voor soort voer je jouw konijnen het beste kunt aanbieden, welke groenten geschikt zijn voor jouw hamster of welke snacks jouw cavia mag krijgen? Lees dan zeker verder en ontdek alles over de voeding van konijnen en knaagdieren!
Wat eten konijnen en knaagdieren eigenlijk?
Laten we beginnen met de basis. Want wat eten konijnen en knaagdieren eigenlijk? Onder de knaagdieren zien we 3 categorieën; herbivoren, omnivoren én carnivoren. Elke categorie heeft zijn voorkeuren én behoeftes wanneer het aankomt op voeding;
Herbivoren: Onder de herbivoren zien we onder andere konijnen en kleine knaagdieren zoals de cavia, chinchilla en degoe. Herbivoren leven van plantaardig materiaal, het liefst met een hoog vezelgehalte. Denk hierbij aan (kruiden)hooi, zaden, grassen, kruiden, wortels, stengels en bladeren van bomen. Dit hebben ze nodig voor een goed functionerend darmenstelsel én voldoende slijtage op het gebit, hierover later meer.
Omnivoren: Hamsters, ratten, eekhoorns, muizen en gerbils vallen onder de omnivoren. Deze knaagdieren eten naast plantaardig óók dierlijke producten zoals krekels, wormen en insecten. Dit komt omdat zij een grote behoefte hebben aan eiwitten en zetmeel en minder aan vezels zoals de herbivoren dit hebben.
Carnivoren: Onder de knaagdieren is maar één échte carnivoor te vinden; de fret. De fret heeft noodzaak aan dierlijke producten en heeft dit dan ook echt nodig om te overleven. De fret waagt zich dan ook niet aan plantaardig materiaal. Dit is een aanzienlijk verschil met de meeste knaagdieren.
Een doorgroeiend gebit vraagt om goede en vezelrijke voeding
Hierboven schreven we al dat vezelrijke voeding belangrijk is voor konijnen en knaagdieren. Vezelrijke voeding verplicht jouw knager om veelvoudig te kauwen. Het fijnmalen van de vezels in de voeding zorgt voor slijtage op de tanden en kiezen én dit is pure noodzaak. De tanden van konijnen en verschillende knaagdieren waaronder onder andere cavia’s, hamsters, ratten, chinchilla’s en gerbils groeien namelijk het hele leven lang door. Krijgt jouw knager té weinig vezelrijke voeding dan kunnen de tanden doorgroeien. Gevolgen zoals scheefstand, breuk en olifantentanden (extreem lang doorgegroeide tanden) zijn gevaarlijk voor de gezondheid van jouw kleine vriend. Door een afwijkend gebit kan het namelijk een stuk lastiger worden voor jouw knager om goed te blijven eten met alle gevolgen van dien. In ons assortiment vind je verschillende snacks die hierbij helpen, zoals knaaghout. Maar zorg er hiernaast ook altijd voor dat jouw knager de juiste voeding krijgt, wat dit is? Dat gaan we hieronder bekijken.
Waar moet je op letten bij het kopen van knaagdiervoer?
Over het algemeen moeten alle knaagdieren dus een vezelrijke voeding krijgen. De hoeveelheid vezels is per knaagdier wel verschillend. Zo hebben konijn onbeperkt hooi nodig maar heeft een fret geen baat bij het eten van hooi. Kies daarom altijd voor voeding welke afgestemd is op jouw knager. Speciaal caviavoer voor jouw cavia, hamstervoer voor jouw dwerghamster én konijnenvoer voor jouw konijnen, ga zo maar door. Hiernaast kun je het dieet verbreden met gezonde aanvullingen, hieronder lees je enkele voorbeelden;
Wat mag jouw konijn allemaal eten naast konijnenvoer?
Hooi, hooi en nog eens hooi. De basis behoefte van een konijn is goed vers en kruidig konijnenhooi. Toch eten veel konijnen relatief weinig tot geen hooi. In veel gevallen ligt dit aan de hoeveelheid hardvoer of snacks welke het konijn krijgt. Wist je dat het gedeelte hardvoer voor jouw konijn eigenlijk maar 5% van de voeding hoort te bevatten? Dit komt neer op ongeveer 20 gram voeding per kilo lichaamsgewicht van jouw konijn, veel minder dan je dacht waarschijnlijk. Het is dus op de eerste plaats heel belangrijk dat jouw konijn voldoende hooi eet. Hiernaast kan het dieet worden aangevuld met veilige groente zoals witlof en andijvie. Ook verse en gedroogde kruiden vinden konijnen heerlijk én ze zijn ook nog eens gezond! Verse peterselie, verse basilicum en salie maar ook verschillende gedroogde kruiden zijn geschikt voor konijnen. De richtlijn voor een goed konijnendieet is; voor 80% hooi en grassen, 15% groente en kruiden, voor 5% aan konijnenvoer en natuurlijk af en toe een lekkere gezonde konijnensnack ;-)
Wat mag jouw hamster allemaal eten naast hamstervoer?
Hamsters vallen onder de omnivoren, het zijn dus eigenlijk alles eters. Maar dit wil niet zeggen dat alles ook zomaar gegeven kan worden. De basis voor jouw hamster zit hem in kwalitatief hamstervoer. Goed hamstervoer moet voldoende vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten voor het energieke lichaampje van jouw hamster. Hiernaast kan de voeding worden aangevuld met veilige groentes en fruit. Enkele voorbeelden hiervan zijn: aardbeien, appel of peer, andijvie, pompoen (zonder pitjes), mango of radijsjes. Let er op dat je niet té veel fruit geeft omdat dit veel suikers kan bevatten. Omdat hamsters omnivoren zijn maak je ze ook blij met dierlijke ingrediënten in de voeding. De dierlijke eiwitten zijn zelfs van belang voor een goede gezondheid van jouw hamster. Meelwormen bijvoorbeeld zijn hiervan een uitstekend voorbeeld. Meelwormen, gedroogd of vers zijn lekker én gezond voor jouw hamster.
Wat mag jouw cavia allemaal eten naast cavia voer?
Cavia’s zijn de groenteboeren onder de knaagdieren, ze zijn er dol op! Een cavia mag dagelijks ongeveer 50 tot 100 gram groenvoer krijgen pér kilo lichaamsgewicht. Probeer hierin ook zo veel mogelijk te variëren binnen de geschikte groentesoorten. Andijvie, witlof, paprika en wortelloof kan vaak zonder problemen gegeven worden. Let wel op dat je dit moet opbouwen, begin met een klein stukje om te kijken hoe jouw cavia hierop reageert. Naast groente is ook hooi een belangrijk onderdeel van het dieet van jouw cavia voor een goede stoelgang én slijtage op het gebit. Het cavia voer is maar een klein gedeelte van de totale voeding, een cavia mag ongeveer 15 gram per kilogewicht caviavoer krijgen per dag. Wel is het belangrijk dat deze voeding afgestemd is op jouw cavia. Cavia’s maken namelijk geen vitamine C aan in het lichaam, terwijl dit wel van belang is voor de botten en spieren. Door de juiste voeding te geven kun je dit aanvullen en op peil houden. Kies daarom altijd voor speciaal cavia voer met de juiste vitamines. Biedt hiernaast voldoende groente aan in een caviaruifje én geef eventueel een toevoeging van Vitamine C tabletten speciaal voor cavia’s.
Lekker snacken voor jouw kleine knager?
Naast voeding voor jouw konijn of knaagdier is een lekkere gezonde snack op zijn tijd natuurlijk nooit verkeerd. In het assortiment van onze knaagdierwinkel vind je dan ook de lekkerste snacks voor jouw knager. Bekijk zeker eens onze knabbelsnacks en knaagsnacks voor konijnen en knaagdieren. Gegarandeerd smulplezier!
Kort samengevat
Jazeker, ook knagers houden van een snack! Kies voor veilige én gezonde snacks voor jouw konijn of knaagdier.
Snacken is natuurlijk op de eerste plaats lekker en belonend. Hiernaast draagt het bij aan een goede tandverzorging én gaat het verveling tegen bij jouw kleine huisdier.
Kies bij voorkeur voor natuurlijke snacks zoals; kruidenhooi, fruitboomtakken, bladeren en takken van bijvoorbeeld wilgenbomen. Ook kleine gedroogde groente- en fruitsnoepjes doen het goed bij konijnen.
Hamsters houden van zaden, granen én lekker knagen. Knabbelhout, kleine hamstersnoepjes én hooiballen met lekkere kruiden zijn perfect voor deze kleine knagertjes.