Ga naar de hoofdinhoud

Fiets


Fietstrip met je hond? Vervoer je hond veilig met de juiste transportbenodigdheden. Ontdek nu bij Flamingo.

Een hondenfietskar, fietsbeugel óf hondenfietsmand? Alles voor gezellige én veilige fietsritten met jouw hond!

Je ziet ze regelmatig, honden die gezellig mee rennen naast de fiets. Niets is zo heerlijk als het plezier van een fietstocht in de frisse lucht te kunnen delen met je viervoeter. Maar wist je dat het voor veel honden geen optie is naast de fiets te rennen? Toch is voor deze honden een fijne fietstocht óók weggelegd, hoe? Dat lees je op deze pagina!  

Fietsen met hond: De 3 manieren!

Een heerlijke fietstocht met de hond is een plezierig en gezond uitstapje voor jullie beide. De frisse lucht, de nodige beweging én het buiten zijn zal jullie zeker goed doen. Maar hoe kun je jouw hond vervoeren met de fiets? Je kunt jouw hond…  
  • náást de fiets laten lopen of rennen met een fietsbeugel of afstand houder  
  • óp de fiets vervoeren met een hondenfietsmand voorop of achterop  
  • áchter de fiets vervoeren met een hondenfietskar of hondenfietswagen  

Maar welke manier van vervoeren op de fiets is het beste voor jouw viervoeter? Lees verder en ontdek op welke manier je jouw viervoeter kunt meenemen op, achter of naast de fiets!  

Neem jouw hond mee naast de fiets

Jouw hond laten meelopen naast de fiets is de meest voor de hand liggende manier. Je kunt hiervoor een afstand houder gebruiken. Deze honden fietsbeugels kunnen aan de fiets bevestigd worden waardoor je zeker bent van een veilige afstand tussen jouw hond en de fiets. Het naast de fiets lopen is niet voor alle honden een optie. Jouw hond moet voldoende conditie hebben én lichamelijk in staat zijn lange afstanden te rennen. Verderop deze pagina kun je lezen of jouw hond voldoet een aantal belangrijke punten voor het lopen naast de fiets.  

Neem jouw hond mee op de fiets 

Kleine hondenrassen, pups en jonge honden kunnen beter niet naast de fiets rennen, hiervoor is het kleine lichaam simpelweg niet gemaakt. Voor pups is het advies het lichaam pas na volgroeiing te ‘belasten’. Om jouw puppy of kleine hond toch mee te kunnen nemen op de fiets kun je gebruik maken van een hondenfietsmand. Een hondenfietsmand voorop of achterop de fiets biedt een veilige plek voor jouw kleine viervoeter tijdens fietstochten. Hiernaast kun je jouw kleine vriend goed in de gaten houden en makkelijk contact maken onderweg, wel zo gezellig! 

Neem jouw hond mee achter de fiets 

Hondenrassen boven de 10 á 15 kilo worden in veel gevallen te zwaar en/of te groot voor een hondenfietsmand. Voor middelgrote honden is het gebruik van een hondenwagen of hondenfietskar populair! Honden fietskarren hebben wat meer draagvermogen dan de gemiddelde fietsmand en hierdoor zijn ze óók geschikt voor grotere honden óf meerdere kleine hondjes. Ideaal als jij jouw roedel veilig en comfortabel wilt vervoeren op de fiets.  

Kan jouw hond meelopen naast de fiets?

Het meelopen naast de fiets vraagt veel energie en uithoudingsvermogen van jouw viervoeter. Dit betekent dan ook dat niet alle honden hiervoor in de “mand” gelegd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine hondenrassen, zij hebben vaak de lichamelijke kracht niet om afstanden te rennen. Ook wanneer jouw hond al wat ouder is kan het rennen naast de fiets té veel energie vragen. Wanneer je jouw hond naast de fiets wilt laten lopen zijn een aantal punten belangrijk, we sommen ze even voor je op hieronder.  
Lichamelijk conditie, de conditie van jouw hond is zéér belangrijk. Omdat het rennen naast de fiets voor honden onwijs intensief is. Het is dus van belang dat jouw hond in top conditie is om veilig naast de fiets te kunnen rennen.  
De lichamelijke gezondheid, honden met gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of hartproblemen kunnen in veel gevallen beter niet naast de fiets worden meegenomen.  
Lichaamsbouw, honden met hele korte poten of honden met een lange rug zoals bijvoorbeeld teckels hebben niet de juiste bouw voor het rennend afleggen van afstanden. Dit geldt ook voor honden die moeite kunnen hebben met de ademhaling door een korte snuit zoals bijvoorbeeld Bulldogs.  
Leeftijd, de leeftijd van jouw hond speelt natuurlijk óók een belangrijke rol. Pups en jonge honden zijn nog niet volledig volgroeid. Het wordt dan ook sterk afgeraden jouw hond op deze leeftijd al naast de fiets te laten lopen. Houd natuurlijk ook rekening met jouw oudere hond, die wellicht iets minder conditie heeft dan in zijn vroegere jaren.  

Hoe kun je jouw hond het beste vervoeren?

We hopen dat je na het lezen van deze informatie een idee hebt gekregen hoe je het beste kunt fietsen met jouw hond. Met een fietsmand achterop of voorop de fiets, een handige hondenkar óf misschien zelfs lopend naast de fiets. In onze hondenwinkel ontdek je handige hulpmiddelen om jouw hond veilig en comfortabel mee te nemen tijdens lange fietstochten en gezellige picknicks.  

Meer hondenvervoer en transport

Naast een groot assortiment fietsbenodigdheden voor honden vind je bij Flamingo natuurlijk méér voor onderweg. Bekijk ook eens onze handige autobenches voor veilige autoritten, praktische hondentuigjes voor comfortabel wandelen óf onze accessoires voor onderweg. Zo kunnen jullie altijd veilig, comfortabel én gezellig samen op pad! Waar gaat jullie volgende rit naartoe?

Kort samengevat

Kleine honden tot een gewicht van ongeveer 10 à 15 kilo kunnen worden vervoerd in een hondenfietsmand voorop of achterop jouw fiets. Ook hondenfietskarren worden veel gebruikt voor het vervoeren van kleine honden en puppy’s.
Een hondenfietskar kan gebruikt worden voor bijna alle honden. Het is een veilige en comfortabele manier voor jouw hond om vervoerd te worden achter de fiets. Houd er wel rekening mee dat jouw hond natuurlijk eerst moet wennen aan het nieuwe vervoeren.
Nee, helaas is het rennen naast de fiets niet voor alle honden weggelegd. Oudere honden, pups, honden met een slechte conditie kunnen beter anders vervoert worden. Lees hierboven meer informatie om te bepalen of jouw hond geschikt is voor het lopen naast de fiets.