Ontdek ons duurzaamheidsrapport 2023!
x

Alles voor de verzorging
van jouw hond


Alles om de vacht, ogen, oren, poten en tanden van je hond te verzorgen en vlooien of teken te bestrijden. Van nagelscharen tot borstels en hondenshampoo.

De verzorging van jouw knappe hond

Een goede verzorging van jouw hond is belangrijk voor een gezonde ├ęn gelukkige viervoeter. Een goede verzorging draagt ook bij aan de bandopbouw tussen hond en baas. Bovenal zal jouw hond natuurlijk ook genieten van de optimale aandacht tijdens de verzorging. Maar hoe pak je dit aan? Lees snel verder en ontdek hoe je jouw hond het beste kunt verzorgen!

Vachtverzorging van jouw harige viervoeter

Laten we starten met de vachtverzorging. Want vrijwel ieder hondenras heeft een goede vachtverzorging nodig. In welke mate jouw hond vachtverzorging nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Het haartype en de haarlengte van jouw hond speelt hierin een grote rol.

  • Vachtverzorging van jouw langharige hond ÔÇô Honden met een lange vacht hebben de meeste vachtverzorging nodig. De lange vacht raakt sneller in de klit en wordt hiernaast ook sneller vies. Jouw langharige viervoeter moet dan ook regelmatig worden verzorgd met een hondenborstel of hondenkam. Gebruik een slickerborstel of herderhark voor het verwijderen van klitten en dode haren uit de topvacht en ondervacht van jouw hond. Na het verwijderen van klitten en dode haren kun je de vacht nog zacht en glanzend laten stralen door een hondenborstel gemaakt van varkenshaar te gebruiken.
  • Vachtverzorging voor kortharige hondenrassen ÔÇô Ook kortharige hondenrassen hebben baat bij een fijne borstelbeurt. Jouw viervoeter met korte vacht kan het makkelijkste worden verzorgd met een shedder. Een shedder verwijdert klitten en dode haren uit de vacht. Hierna kun jouw hond nog borstelen met een rubberen hondenborstel. Deze borstel zorgt voor een mooie glans en maakt de vacht ook nog een lekker zacht.
  • Vachtverzorging voor jouw ruwharige hond ÔÇô Ruwharige hondenrassen kunnen het best 2 ├í 3 keer per week goed geborsteld worden. Gebruik hiervoor een hondenborstel of hondenkam met grove pinnen. Wanneer je jouw ruwharige vriend dagelijks borstelt worden te veel haren verwijderd, wat de beschermende functie van de vacht verstoort. Naast een regelmatige borstelsessie is het voor ruwharige honden aangeraden 2 keer per jaar een bezoek te brengen aan het trimsalon.
  • Vachtverzorging van jouw krullenbol ÔÇô Het is een optische illusie dat jouw hond met krulhaar niet verhaart. De haren van honden met krulhaar vallen wel degelijk uit, maar blijven hangen in de krulvacht. Kam of borstel de krullende vacht door een slickerborstel of goede hondenkam te gebruiken. Hiernaast moet jouw hond met krulvacht ook geschoren worden. Ga aan de slag met een hondentondeuse of hondenschaar ├│f breng een bezoek aan een professionele trimmer.

Heeft jouw hond teken, vlooien of parasieten?

Vlooien, teken ├ęn parasieten nestelen maar al te graag in de vacht van jouw woef. Wanneer jouw hond last krijgt van parasieten is het belangrijk dit zo snel mogelijk te behandelen. Niet alleen omdat het onprettig is voor jouw hond, ook omdat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Vlooienspray, tekentangen, vlooiendruppels en natuurlijk de vlooienband werken tegen vlooien en teken. In ons assortiment vind je alles ter voorkoming of verwijdering van vervelende beestjes bij je hond.

Jouw hond wassen en baden

Zo nu en dan zal jouw knappe viervoeter een wasbeurt nodig hebben. Het is niet nodig en zelfs niet aan te raden jouw hond t├ę vaak te badderen. Dat is niet goed voor de vacht en hierdoor verwijder je te veel goede vetten die de huid beschermen. Gebruik voor het wassen van jouw hond een goede hondenshampoo. Hondenshampoo is afgestemd op de hondenvacht en -huid waardoor deze niet schadelijk zijn. Om de vacht van jouw hond na het wassen goed door te kunnen kammen gebruik je eventueel conditioner voor de hondenvacht. In onze hondenwinkel vind je hiernaast handige droogshampoo, anti-klitspray ├ęn natuurlijk heerlijke hondenparfum als de kers op de (s)taart!

Oog- en oorverzorging

Ook de oren en ogen van jouw viervoeter vragen goede verzorging. Zo zijn die bruine kijkers van jouw viervoeter zijn manier om de wereld te ontdekken en zijn oren niet alleen om te luisteren maar ook belangrijk voor het evenwicht en de ori├źntatie. Het controleren en eventueel reinigen van de ogen en oren is dan ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Gebruik milde oog- en oorreiniger of speciale hondenreinigingsdoekjes. Tip: Deze ÔÇśsnoetpoetsersÔÇÖ zijn overigens ook heel handig voor onderweg!

Mond- en tandverzorging

Ook honden verdienen een stralend gebit! Een goede mondverzorging voorkomt verkleuringen en ontstekingen, tand(vlees)problemen en een vieze adem. Het is dan ook aan te raden het gebit van je hond schoon te houden. Je kunt hiervoor een hondentandenborstel gebruiken of een speciale vingertandenborstel en eventueel tandverzorgingsspray of mondwater om het gebit optimaal te reinigen. Wist je dat het kluiven op een kauwsnack ook reinigend werkt voor het gebit van jouw hond? Hiernaast is het ├│├│k nog lekker voor jouw hond, een win-win situatie noemen we dat ;-)

Pootverzorging

Lange wandelingen in de bergen vragen om een paar goede bergschoenen, toch? De poten van jouw hond hebben best wat te verduren en zij hebben niet de bescherming van een stevige wandelschoen. Het goed verzorgen van de hondenpoot is dan ook een must. Dit begint natuurlijk bij het bijhouden van de nageltjes met een nagelschaar voor honden. Maar ook het schoonmaken van de poten en het eventueel verwijderen van klitten en steentjes tussen de teentjes is onderdeel van de pootverzorging. Heeft jouw hond gevoelige poten, een pootprobleem of een behandeling gehad aan zijn poten? Dan kun je eventueel gebruik maken van pootbeschermers.

Meer tips voor het verzorgen van jouw hond

De eerste keer vachtverzorging, het knippen van de nagels of het schoonmaken van de oren kan best spannend zijn voor jouw hond. Ga dan ook voorzichtig te werk en volg het tempo van jouw hond. Vind deze het t├ę spannend? Maak dan kleinere stapjes in het verzorgen. Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk: Beloon goed gedrag! Door jouw hond te belonen met zijn favoriete snack tijdens de verzorging wordt het al snel een leuke activiteit.

Kort samengevat

Hondenborstels zijn er in vele varianten. Maar welke is geschikt voor jouw hond? Dit is afhankelijk van het vachttype. Langharige honden vragen een andere verzorging dan een hond met ruwe of korte vacht. Lees onze tips per vachttype bovenaan de pagina en ontdek welke vachtborstel geschikt is voor jouw viervoeter.
Nee, de zuurgraad van de hondenhuid is niet te vergelijken met die van ons mensen. Een normale shampoo tast de huid van jouw hond aan en kan hiernaast allergie├źn veroorzaken. Kies voor een goede hondenshampoo welke aansluit op het vacht en huidtype van jouw hond.
Het preventief behandelen tegen vlooien en teken is zeker aan te raden. Niet alleen voor jezelf maar vooral ook voor je hond. Deze beestjes kunnen namelijk voor veel ongemak zorgen. Genezen is beter dan voorkomen, ontdek alles voor preventieve bescherming.
Ook honden kunnen last krijgen van tandplak. Het gebit goed schoonhouden is dan ook belangrijk. Het poetsen van de tanden kan hier zeker bij helpen. Wil jij jouw hond helpen zijn stralende gebit te behouden? Meer tips voor een gezond gebit lees je hierboven.