Welke maat hondenmand
koop ik?

12/07/2021 ÔÇö Huisvesting & aanschaf ÔÇö Hond

Welke maat hondenmand koop ik voor mijn hond of puppy?

Hondenmanden worden vaak aangeduid met een maataanduiding zoals S, M, L, XL ... of met een diameter in centimeter. Alleen is het zo dat een maat ÔÇśMÔÇÖ bij de ene fabrikant niet even groot is als een maat ÔÇśMÔÇÖ bij een andere fabrikant of een ander model hondenmand

Dat komt omdat er geen universele maatvoering is. En als er een diameter in centimeter wordt vermeld, welk formaat heeft je hond dan nodig? De ideale maat kan erg verschillen van hond tot hond en van ras tot ras. Met onderstaande tips helpen wij je graag op weg om de juiste maat te kiezen voor je woef.

Waarom is het juiste formaat hondenmand kopen zo belangrijk?


Het juiste formaat van hondenmand is belangrijk voor het comfort van je hond, maar ook voor zijn gewrichten en spieren. Hieronder kort de nadelen van een te kleine of te grote mand:
Een te kleine mand:

  • Is  niet comfortabel voor je hond
  • Je hond kan spierpijn krijgen doordat hij niet de juiste ondersteuning krijgt
  • Je trouwe vriend slaapt onrustig

Een te grote mand:
  • Je hond voelt zich minder geborgen
  • Een grote mand warmt minder snel op, terwijl veel honden graag lekker warm liggen
Geen nood, met onze tips koop jij precies het juiste formaat hondenmand. Twijfel je toch? Neem dan liever een iets grotere mand. Deze nadelen wegen niet zo zwaar door en je hond kan toch nog lekker liggen. ­čśŐ

Hoe weet ik welk formaat mijn hond nodig heeft?


De beste manier om het juiste formaat hondenmand te bepalen, is om je hond te meten van snuit tot staartaanzet als hij rechtop staat. Tel daar nog 15 centimeter tot 30 centimeter extra bij. Die lengte is de ideale binnenmaat voor je hondenmand. Dit omdat er van hond tot hond grote verschillen kunnen zijn. Daarom is je hond opmeten altijd de beste methode.


Is je hond opmeten moeilijk of is hij nog in de groei, dan kan je rekening houden met onderstaande richtformaten. Verder kan je altijd raad vragen bij je plaatselijke dierenspeciaalzaak of bij de fokker als je puppy van een fokker komt.

two dogs lying close together on a sofa - Flamingo Pet Products

Kleine hondenrassen tot 10 kg
(bv. Maltezer, mopshond, ...)

Een hondenmand van minstens 40 cm diameter (binnenmaat)

Snuffel door onze manden voor kleine honden

Middelgrote hondenrassen tot 20 kg
(bv. beagle, Shiba Inu, ...)

Een hondenmand van minstens 70 cm diameter (binnenmaat)

Bekijk onze manden voor middelgrote honden

Grote hondenrassen tot 35 kg
(bv. labrador, golden retriever, ...)

Een hondenmand van minstens 90 cm diameter (binnenmaat)
Of voor grote honden die graag lekker languit liggen is een hondenkussen van minstens 100 cm bij 70 cm ideaal.

Snuffel door onze rustplaatsen voor grote honden

De grootste hondenrassen vanaf 35 kg
(bv. Berner sennenhond, Deense dog, ...)

Een hondenmand van minstens 100 cm diameter (binnenmaat)
Of voor grote honden die graag lekker languit liggen is een hondenkussen van minstens 120 cm bij 80 cm ideaal.

Ontdek onze slaapplaatsen voor reuzeknuffelberen

Extra tips bij het kiezen van de perfecte maat hondenmand


Puppy lying in dog basket - Flamingo Pet Products

De juiste afmetingen van je mand

Koop je een hondenmand, dan hou je best rekening met de binnenmaat. Dat is eigenlijk het ligvlak zonder de ÔÇśrandenÔÇÖ meegerekend. Vaak wordt het buitenformaat gecommuniceerd. Neem gerust je meetlint en/of je hond mee naar de dierenwinkel om zeker te zijn.

Senioren en gewrichtsproblemen

Wordt jouw hond al een dagje ouder of heeft hij last van artrose? Dan kies je best voor een grotere hondenmand of hondenkussen zodat je hond goed kan rekken en strekken. Ook het materiaal van de mand of het kussen is dan een belangrijke factor. Traagschuim (ook wel memory foam genoemd) zorgt ervoor dat gewrichten minder belast worden en is dus een goede keuze voor oudere honden of honden met artrose. Kies ook voor een mand met een lage instap.
Dog lying on the ground and resting - Flamingo Pet Products
dog sleeping - slapende hond - flamingo pet products

Is jouw hond eerder een balletje of een rek-en-strektype? 

Net als wij mensen hebben ook onze honden een favoriete slaappositie. Als jouw hond altijd opgerold in een balletje ligt te slapen, dan ligt hij vast graag warm en geborgen in een minder grote mand met randen rondom. Zeker angstige honden hebben baat bij een geborgen gevoel. Ligt jouw hond net altijd lekker languit, dan is een maatje groter vaak ideaal. Legt jouw hond zijn hoofd graag op een kussen of rand, dan kies je best een mand die de nodige ondersteuning biedt om zijn hoofd op te laten steunen.

Mand op de groei kopen voor je puppy of niet?

Koop je een mand op formaat van je puppy van 8 weken, dan zal die op enkele weken tijd al snel te klein worden. Je kan hem dus inderdaad wat op de groei kopen. Houd er wel rekening mee dat puppyÔÇÖs op het kussen of de mand zouden kunnen bijten omdat ze tandjes wisselen. Je kan je grote mand knusser maken door hem wat op te vullen met een dekentje. Als je hond volgroeid is en de puppytandjes gewisseld zijn, kan je altijd nog investeren in een mand die perfect op je hond zijn lijf is gegoten. En als we nog een extra tip mogen geven: kies zeker voor een wasbare mand of een kussen met rits, want puppyÔÇÖs hebben al eens een ongelukje.
puppy sleeps in someone's arms - Flamingo Pet Products

Ken jij onze Dreambay-collectie al?

De Dreambay hondenmanden en -kussens zijn ontworpen met oog op comfort en hygi├źne. Ze zijn gemaakt met een mengsel van polyestervezel en schuim. De manden en de kussens zijn voorzien van een handige ritssluiting. Dit zorgt ervoor dat je de hoes er makkelijk kan afhalen om in de wasmachine te stoppen. De hoes is waterafstotend, hierdoor worden er ook geen vieze geuren opgenomen. Kort samengevat: de ideale mand of kussen voor jou en je trouwe vriend.

Ontdek de Dreambay collectie


Kort samengevat

Meet je hond van snuit tot staartaanzet als hij rechtop staat. Tel daar nog 15 tot 30 centimeter extra bij. Deze lengte is de ideale binnenmaat voor je hondenmand. Een richtlijn is >40 cm voor kleine honden, >70 cm voor middelgrote honden en >90 cm voor grote honden.
Een jonge puppy groeit snel uit zijn hondenmand. Je kan hem dus inderdaad wat op de groei kopen. Je kan je grote mand knusser maken door hem op te vullen met een dekentje. Als je hond volgroeid is, kan je alsnog investeren in een mand die perfect op zijn lijf is gegoten.
Het juiste formaat hondenmand kopen is belangrijk voor het comfort van je hond, maar ook voor zijn gewrichten en spieren. Een te kleine mand is niet comfortabel en zorgt voor spierpijn, een te grote mand is minder knus en warm. Bij twijfel kies je best een grotere mand.