Hoe teken verwijderen
en voorkomen?

19/04/2022 Gezondheid & verzorging Hond Kat

Zo bescherm je jouw huisdier tegen teken

Wanneer de temperaturen boven de 10 graden stijgen, worden teken weer actief. In Europa loopt het tekenseizoen ongeveer van maart tot en met september. Is je hond of kat gebeten door een teek? Dan kan je deze best zo snel mogelijk verwijderen. Hoe je teken verwijdert én voorkomt, lees je in deze blog.

Wat heb je nodig om een teek bij jouw hond of kat te verwijderen?


Een tekenpincet
Met een tekenpincet is de kans dat er een stukje van de teek achterblijft veel kleiner. Daarnaast zorgt een tekenpincet ervoor dat je de teek niet plet, wat het risico op besmetting verkleint.

Voldoende licht
Het is belangrijk om de tekenpincet goed te plaatsen. Met een extra lichtje kan je beter zien wat je doet.
girl feeding dog snacks - meisje voert hond snacks - flamingo pet products
Lekkere snacks
Om je lieve viervoeter de nodige afleiding en beloning te geven.
Een potje met een deksel 
Opgelet: dit is om de teek te doden en bewaren na het verwijderen.
Stap 1
Spreid de vacht zodat je de teek goed kan zien zitten, schijn eventueel wat bij met een extra lichtje of zaklamp.
Stap 2
Leid je hond of kat af met een lekkere snack.
Stap 3
Verwijder een teek altijd liefst met een tekenpincet. Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je huisdier vast zodat je de buik niet plet. Dit kan namelijk de teek doen braken en dit verhoogt het risico op besmetting. Maak een draaiende beweging met de pincet, zonder te trekken. De teek laat dan vanzelf los.
Stap 4
Controleer of je de volledige teek hebt verwijderd. Is er toch nog een stukje teek blijven zitten? Dan ga je best even langs de dierenarts.
Stap 5
Doe de verwijderde teek in een potje en draai het deksel op het potje. Hou het potje met de teek nog een aantal weken bij. Als je huisdier ziek wordt kan dat helpen bij de diagnose.
Stap 6
Geef je huisdier eventueel nog een lekkere snack om hem te belonen na deze vervelende beproeving.
Stap 7
Ontsmet je tekenpincet nog even in kokend water.

Wat na het verwijderen van de teek?


Er kan een bultje verschijnen na het verwijderen van de teek. Dat is normaal. Wordt de huid erg rood of ziet het wondje er ontstoken uit, contacteer dan je dierenarts. Noteer eventueel de datum waarop je de teek hebt aangetroffen en verwijderd. Let tot slot op ziekteverschijnselen bij je huisdier: verlies van eetlust, een verhoogde temperatuur of kreupelheid kunnen wijzen op een besmetting met de ziekte van Lyme.

Two kittens walking through the forest - Flamingo Pet Products

Zijn teken gevaarlijk voor mijn huisdier?


Ja, teken kunnen jammer genoeg gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Ze kunnen namelijk ernstige ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of andere, minder vaak voorkomende ziektes. Dit kan ernstige ziektebeelden tot gevolg hebben en in zeldzame gevallen kan je huisdier er zelfs aan overlijden.

Daarom is het belangrijk om je huisdier goed te beschermen. Gelukkig kan je met de juiste hulpmiddelen en regelmatige controles het risico voor jouw woef of huistijger zo veel mogelijk beperken.

Hoe je huisdier tegen teken beschermen


Vergeet niet om je huisdier regelmatig te controleren op teken, zeker na een wandeling in het bos, hoog gras of in de natuur. Maar ook gewoon in je tuin kan je huisdier teken krijgen.

Check grondig de plaatsen waar teken zich graag vasthechten: rond het gezicht, in de nek of rond de halsband, in de oren, op de voorpoten, op de ellebogen, onder de staart, tussen de tenen …

Nog beter is om je hond of kat preventief te behandelen tegen teken. Dat kan bijvoorbeeld met een pipetje met anti-parasitaire druppels op de huid. Dit moet je om de 3 à 4 weken herhalen (lees grondig de bijsluiter of verpakking). Je kan er ook voor kiezen om je hond of kat een tekenbandje te laten dragen.

Ziektes die teken kunnen overbrengen

Onderzoekers denken dat teken ziektes overbrengen na een periode van 16 tot 24 uur. Het is dan ook belangrijk om teken steeds zo snel mogelijk te verwijderen.

De ziekte van Lyme


1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme. Dit is dan ook de ziekte die teken het vaakst overbrengen op mens en dier.

Bij een besmetting met de ziekte van Lyme zal je trouwe huisdier in eerste instantie wat verlies van eetlust en een licht verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Er lijkt op dat moment weinig aan de hand. Maar weken of zelfs maanden later, verschijnen de typische symptomen van Lyme zoals artritis en kreupelheid. Ook ernstige nierinfecties kunnen een gevolg zijn.

De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Toch lukt het niet altijd om alle bacteriën in het lijf van je huisdier te doden, waardoor een terugval steeds mogelijk is.

Anaplasmose

Anaplasmose is een andere ziekte die teken kunnen verspreiden en die de bloedplaatjes aantast. Deze ziekte kan hoge koorts veroorzaken, maar ook diarree, overgeven en zelfs toevallen. Gelukkig zijn niet alle huisdieren hier vatbaar voor, en komt de ziekte ook slechts voor bij ongeveer 3% van de teken.

Babesiose

De Babesia-bloedparasiet vernietigt rode bloedcellen en kan bloedarmoede veroorzaken. Verder kan Babesia het centrale zenuwstelsel aantasten met verlamming of toevallen tot gevolg. Gelukkig komt deze ziekte slechts uitzonderlijk voor in bepaalde warme gebieden en dan vooral in rivieren en weilanden.

Kort samengevat

Je verwijdert een teek bij jouw huisdier het best met een tekenpincet. Plaats het pincet achter dek op van de teek en maak een draaiende beweging. Controleer vervolgens of je de teek volledig hebt verwijderd.
Ja, teken kunnen gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Ze kunnen ernstige ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, met soms ernstige ziektebeelden tot gevolg. Geen zorgen, met de juiste hulpmiddelen kan jij je hond of kat hiertegen beschermen.
Kies voor een preventieve behandeling zoals pipetjes met druppels tegen teken of een tekenband. Controleer je huisdier grondig wanneer hij in de natuur is geweest, zeker in de periode van maart tot en met september.