Help!
Mijn huisdier is te dik

08/05/2022 Gezondheid & verzorging Hond Kat

Is jouw huisdier te dik of heb je het gevoel dat je harige vriend de laatste tijd toch wat begint bij te komen? 

Je bent zeker niet alleen. Naar schatting heeft 35% van alle huisdieren last van zwaarlijvigheid. Dit brengt uiteraard heel wat problemen met zich mee. Zo is de kans dat een zwaarlijvige hond met diabetes, een aandoening aan de luchtwegen of artritis kampt zienbaar groter. Uit onderzoek blijkt ook dat honden die wat zwaarder zijn ook sneller gedragsproblemen zullen vertonen.

Hier moet uiteraard iets aan gedaan worden. Daarom stelden wij deze 6 makkelijke en handige tips op om te gaan werken aan de conditie van jouw harige vriend.

Wel is het belangrijk dat je wanneer je een vermoeden hebt van zwaarlijvigheid bij je huisdier, je zeker je dierenarts contacteert om een concreet en aangepast traject voor jouw huisdier op te stellen.


Hoe herken je zwaarlijvigheid bij honden?

Bij honden spreken we van zwaarlijvigheid wanneer je hond 20% meer weegt dan hun optimale lichaamsgewicht.

Dit is uiteraard moeilijk om naar te raden, daarom zijn er een paar zaken waar je op kan letten:


 • De taille van de hond is niet meer zichtbaar
 • Je voelt de ribben en de wervels van je hond niet meer
 • De hond staat moeilijker recht
 • De hond gaat vaak zitten op wandeling of gaat niet meer graag mee.
 • De hond wordt lui
 • De hond heeft het moeilijk om te lopen en is snel kortademig
 • De hond heeft een slecht humeur
 • De hond slaapt meer dan gewoonlijk
 • De hond geraakt sneller verhit
 • De hond ontwikkelt huidproblemen door overmatig zweten
 • Constipatie

Body condition score

Op volgende foto’s vind je de body condition score, uit een artikel van de Universiteit van Gent over obesitas bij huisdieren. Deze score laat visueel zien hoe het gewicht van je harige vriend ervoor staat. Weet wel dat dit een indicatie is, je kan dus gebruikmaken van deze score samen met bovenstaande kenmerken. Op deze manier krijg je een zo goed mogelijk beeld over de conditie van je hond of kat.

Stop met tafelrestjes

Uit onderzoek is gebleken dat 21% van de dagelijkse calorieën bij honden via snacks en tussendoortjes komen. Vaak gebeurt dit onbewust. Wanneer jij iets lekkers eet wil je je hond ook iets lekkers geven. Vervang dit met een gezonde snack, bijvoorbeeld een snack met een hoog vleesgehalte, een fruit- of groentesnack.

Meten is weten

Onderzoek leert ons dat hondenbaasjes die het eten van hun hond precies afwegen minder kans hebben op een te zware hond. Hier zijn uiteraard handige hulpmiddelen voor, zoals onze digitale voederschep! Ook staat er meestal een minimale hoeveelheid en een maximale hoeveelheid aangegeven op de zak eten. Als jouw hond veel beweegt, geef je de maximale hoeveelheid. Als jouw hond gemiddeld beweegt, geef je de minimale hoeveelheid. Wanneer je merkt dat je hond toch bijkomt, raadpleeg dan zeker je dierenarts.

Beweeg!

Meer bewegen doet wonderen voor een hond met overgewicht! Probeer elke dag 10min. Langer te wandelen of 20min. Langer te spelen, dit is niet alleen goed voor je hond maar ook voor jou. Pas wel op wanneer het te warm is dat je je hond niet gaat overbelasten, je hond loopt dan het risico op een zonnesteek.

dog looks up behind food/drink bowl

Water bij het eten

Moet jouw hond wat minder eten, maar is hij niet blij met het feit dat zijn porties verkleind zijn? Door gewoon wat water bij je hond zijn eten te gieten zwellen de brokken op waardoor jouw trouwe vriend het gevoel heeft dat hij extra veel te eten krijgt terwijl het aantal kilocalorieën niet stijgt. Een win – win situatie dus!

Wees geduldig

Afvallen is goed, maar te snel afvallen is dan ook weer niet goed. Let hier dan ook op. Als een hond 1 a 2% lichaamsgewicht per week kwijtraakt is dit ideaal! Bijvoorbeeld: weegt jouw hond 20kg, dan zou je hond tussen de 300 – 400 gram per week mogen afvallen.

Gezonde snacks

Je hond nooit belonen met een lekkere snack is uiteraard onmogelijk! Maar je kan er wel voor zorgen dat de heerlijke beloning die je harige vriend verdient gezond is. Zo is het belangrijk dat de snacks die je geeft zoveel mogelijk ingrediënten bevatten die lijken op ingrediënten die je hond in de natuur ook zou vinden. Probeer zoveel mogelijk vlees te geven en zo weinig mogelijk synthetische extra’s. Tip: Gedroogd vlees is lekker en gezond!

Ziezo, wij stelden voor jou en je harige vriend de beste tips samen, nu is het aan jullie.
Wij wensen jullie alvast heel veel succes in jullie avontuur naar het ideale gewicht!🐶🐱

Kort samengevat

Aan de hand van de body condition score kan je zien onder welke categorie je huisdier valt. Zo krijg je een indicatie of je huisdier te dik is of niet. Er zijn ook heel wat andere zaken die aangeven dat je hond te dik is: kortademigheid, moeilijk rechtstaan,…
Zwaarlijvigheid bij huisdieren kan lijden tot heel wat problemen. Zo is de kans dat een zwaarlijvige huisdier, een aandoening aan de luchtwegen of met artritis kampt zienbaar groter. Uit onderzoek blijkt ook dat dieren die wat zwaarder zijn ook sneller gedragsproblemen zullen vertonen.
Wanneer je huisdier meer dan 20% van zijn optimale gewicht weegt spreekt men van een zwaarlijvigheid.
Ja, maar het is belangrijk dat je je hond snoep geeft dat zo natuurlijk mogelijk is. Ook is het belangrijk dat je doseert. Je mag je hond een snoepje geven maar hou het beperkt!