EHBO bij huisdieren

09/08/2022 Gezondheid & verzorging Knaagdier Vogel Hond Kat

EHBO doe je zo

Eerste Hulp Bij Ongevallen, Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je moet doen om je harige vriend te helpen tot je dierenarts het kan overnemen. EHBO kan je in 5 stappen indelen:
  1. Bekijk en beoordeel de situatie, probeer de oorzaak van het letsel te achterhalen (Dit is van groot belang bij vergiftiging).
  2. Onderzoek de vitale (levensbelangrijke) lichaamsfuncties: pols, ademhaling, reflexen en slijmvliezen.
  3. Pas indien nodig levensreddende handelingen toe: beademen, bloedingen stelpen, hartmassage.
  4. Voorkom dat de situatie verslechtert: leg een noodspalk aan, spoel gif weg met water.
  5. Roep hulp in: bel de dierenarts of de dierenkliniek of laat iemand in je plaats bellen.

Wanneer pas ik EHBO toe?


Uiteraard is niet elk spoedgeval even dringend, zo hebben sommige situaties onmiddellijke hulp nodig terwijl andere situaties langer kunnen wachten om verholpen te worden. Elke situatie is anders. Indien je huisdier kampt met meerdere problemen op hetzelfde moment is het belangrijk dat je altijd de dringendste zaken eerst aanpakt.

Wonden worden niet gezien als een grote bedreiging omdat deze niet levensbedreigend zijn. Het is wel van uiterst belang dat deze snel verzorgd worden, op deze manier kan de wond mooi genezen en zal je huisdier hier geen last van hebben in zijn verdere leven.


Waarom en hoe neem je een dier in een dwanggreep?


Een dier dat pijn heeft kan ook erg angstig zijn. Hierdoor kan je huisdier erg onvoorspelbaar reageren, waardoor je harige vriend risico loopt om het letsel erger te maken. Ze begrijpen jouw goedbedoelde hulp gewoonweg niet. Daarom is het in sommige situaties voor zowel je eigen veiligheid als die van het dier erg belangrijk om het dier in nood op een correcte manier in een dwanggreep te nemen.

Dwanggreep hond: 

Wanneer een hond pijn heeft gaat hij vaak bijten. Daarom is het verstandig de hond een muilband om te doen. Wanneer je geen muilband op zak hebt kan je gebruikmaken van een platte veter, een sjaal, een lap stof, een broekriem of een zakdoek kan eventueel ook dienst doen, zolang het maar niet snijdt.

Een muilband doe je correct om door achter de hond te gaan staan en het rustig en efficiënt om te doen. Vervolgens maak je deze dan vast door beide uiteinden vast te klikken aan de achterkant van het hoofd. Bij een geïmproviseerde muilband houd je beide uiteinden vast en leg je die om de neusrug van de hond. Vervolgens kruis je hem onder de onderkaak en leid je beide uiteinden tot achter het hoofd en knoop je deze vast. Opgelet: bij rassen met een korte snuit is het belangrijk dat je de muilband niet te strak aanspant. Door paniek en een te strakke muilband kan het dier namelijk in ademnood raken.

Wanneer je hond maar blijft spartelen of niet stil wil blijven liggen, is het nodig om je hond te fixeren. Leg de hond op zijn goede zijde, dit is de kant waar geen breuken, wonden of bloedingen zitten. Neem vervolgens de poten vast die op de grond of tafel liggen en hef deze licht op. Op deze manier kan de hond niet meer rechtstaan. Ondertussen houdt iemand anders de hond tegen de grond gedrukt door ter hoogte van de rug van de hond te staan en zijn onderarmen in de hals en de lies van het dier te leggen. Afhankelijk van de weerstand die de hond biedt zal deze persoon meer of minder weerstand moeten zetten. Vanaf dat de hond doorheeft dat hij zich beter niet kan verzetten zal hij zich overgeven.

De tekst loopt door onder de foto.

Dwanggreep kat:

Een kat in een dwanggreep houden is nog net iets ingewikkelder dan een hond. Dit komt doordat ze vaak leniger, kleiner en sneller zijn. Hierbij komt dat katten vaak zowel hun tanden als hun nagels gebruiken om zich te verdedigen. Belangrijk om te weten is dat kittens in de natuur door hun kattin opgetild worden bij hun nekvel. Zij vertonen dan de natuurlijke reflex om te verstijven. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je kat geen letsel aan zijn nek of rug heeft.

Wanneer je je kat in een dwanggreep wil nemen, leg je ze eerst op haar goede zijde met haar rug naar jou toe. Met je ene hand neem je stevig maar rustig het nekvel beet en met je andere hand haar achterpoten. Houd één vinger tussen de achterpoten zodat deze niet te hard op elkaar gedrukt worden. Trek vervolgens de kat langzaam uit elkaar door je armen te spreiden. Op deze manier kan een tweede persoon het dier dan onderzoeken.


Dwanggreep konijn:

Wanneer je een konijn in een dwanggreep moet houden is het belangrijk dat je zijn achterpoten goed ondersteunt. Dit is belangrijk omdat zij erg krachtige achterpoten hebben. Hierdoor kunnen ze hun rug breken.

Een konijn kan je op 2 manieren fixeren. De eerste manier pas je toe wanneer het konijn niet schrikachtig is. Je tilt met de ene hand rond de borstkas en met de andere onder de achterhand. Til je konijn vervolgens op en druk hem tegen je aan.


Dwanggreep knaagdier:

Knaagdieren zijn erg kleine dieren die niet zo makkelijk te fixeren zijn. Sommige knaagdieren zoals cavia’s zijn nooit agressief. Ratten kunnen erg tekeer gaan wanneer ze pijn hebben of zich in het nauw gedreven voelen. Elk knaagdier dat rustig is kan je net zoals een konijn met de ene hand rond zijn borstkas en met de andere hand onder zijn achterhand ondersteund worden. Dit is trouwens ook de ideale manier om gerbils en degoes op te tillen. Let wel op dat je deze NOOIT bij hun staart optilt, want dan scheurt de huid er gewoon af.

Dwanggreep hamster:

Om een hamster op te tillen maak je een kommetje met je handen en zorg je er voor dat je hamster niet kan ontsnappen. Je kan een hamster ook fixeren door hem bij zijn nekvel te grijpen, het dier heeft op deze plek veel huid over waardoor dit makkelijk kan.

Dwanggreep Fret:

Een fret hanteer je op dezelfde manier als knaagdieren: met de ene hand rond de borstkas en indien nodig met de andere onder de achterhand. Fretjes gebruiken vaak hun tanden om dingen te onderzoeken en kunnen best hard bijten. In dat geval fixeer je het dier door het bij zijn nekvel te pakken. 

Dwanggreep vogel:

Wanneer je een vogel gevangen hebt om hem te helpen is het belangrijk rekening te houden met het feit dat vogels kunnen bezwijken onder de stress. De belangrijkste regel is dat je een vogel nooit mag vastpakken rond zijn borst, hierdoor kunnen vogels altijd goed blijven ademen. Bij grote vogels zoals papegaaien is het belangrijk dat je hun kop fixeert. Ze hebben namelijk een scherpe bek en kunnen hard bijten. Ook is het belangrijk rekening te houden met hun scherpe nagels, deze durven ze ook wel eens te gebruiken.

Bekijk welke EHBO kit het beste bij je past

EHBO voor de huid

Wanneer je trouwe vriend speelt of rondhuppelt kan het altijd voorkomen dat je huisdier een wond oploopt. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat je deze zo snel en goed mogelijk verzorgt. Zo zorg je ervoor dat de wond mooi herstelt en je harige vriend hier in de toekomst geen last van krijgt. 

Spoedgevallen bij verschillende huisdieren


Wanneer je huisdier een wond oploopt is het erg belangrijk dat je zo hygiënisch mogelijk te werk gaat. Je wil er uiteraard niet voor zorgen dat de wond ontsteekt door bacteriën op je handen. Was daarom je handen grondig en draag een latex handschoen.

Zonnesteek

je huisdier kan oververhit geraken als hij voor enige tijd in een auto of kleine ruimte wordt opgesloten of te lang in de zon ligt. Dat kan leiden tot een zonnesteek of uitdroging. Hij reageert dan nauwelijks nog op normale prikkels, ademt onregelmatig, voelt warm aan. Wanneer je merkt dat je trouwe vriend last heeft van een zonnesteek moet je onmiddellijk de dierenarts raadplegen. Leg de hond ook op een koele plek en besprenkel het lijf van je hond met fris water. Maak ook zijn buik, poten en tong nat. Gooi in geen enkel geval een emmer water over je huisdier.

Bijen en wespen

Huisdieren en vooral honden zijn erg nieuwsgierig, wanneer ze een wesp of bij zien bestaat er dus ook een grote kans dat ze proberen te spelen. Dit werkt meestal niet in twee richtingen. Daarom zal je trouwe vriend vroeg of laat eens gestoken worden. Dit hoeft geen probleem te zijn want het komt niet vaak voor bij honden dat ze allergisch reageren op een steek. Wel kan het erg onaangenaam zijn voor je harige vriend. Daarom kan het handig zijn om een verlichtende zalf te smeren. Let op dat je de zalf alleen smeert op de niet-harige plekken, anders heeft het geen nut. Hou best een oogje in het zeil voor het geval dat je hond toch zou reageren op de prik, dan moet je uiteraard zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Teken

Je kan je hond of kat niet verbieden om door struiken en bosjes of hoog gras te lopen. Dat doen ze nu eenmaal veel te graag. In warme periodes zijn dit gevaarlijke plaatsen om teken op te lopen. In de meeste gevallen zijn teken niet levensbedreigend. Hoewel de kans om de ziekte van Lyme te krijgen kleiner is bij honden dan bij mensen, is het toch belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen met een tekenpincet. Teken zijn dan ook helemaal niet aangenaam voor je huisdier en moeten verwijderd worden met een tekenpincet. 

Wonden verzorgen

Wanneer je hond een wonde heeft, is het in verband met infecties erg belangrijk te achterhalen of het een bijtwonde of een snij- en schaafwonde is. 

Bijtwonden:

Het verzorgen van bijtwonden is erg afhankelijk van de plaats, de plek, de grootte en de duur van de beet.

Wanneer je harige vriend gebeten wordt, komen er heel wat bacteriën vrij in de wond. Hierdoor gaat de wond ontsteken. Wanneer je huisdier een bijtwond heeft, is het belangrijk dat je de haren rondom de wond weghaalt en je de wond schoon dept met een zoutoplossing of een desinfecterend middel. Grote wonden ga je afdekken met een gaas en eventueel met een licht verband. Wanneer een bijtwonde ouder is dan 6 uur, kan deze niet meer genaaid worden wegens abcesgevaar. Laat bijtwonden dan ook tijdig controleren bij de dierenarts.

Snij- en schaafwonden

Bij snij- en schaafwonden is de kans op infecties veel kleiner, uiteraard hangt dit wel af van het voorwerp waarmee de wond gemaakt is. Wanneer een wond niet door de huid heen is, hoef je deze ook niet meteen te laten controleren. Wel is het aangeraden deze te desinfecteren. Wanneer de wond dieper is, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk laat naaien door de dierenarts.

Merk je dat je hond of kat veel likt aan de wond? Plak deze dan zeker af met een gaas of gebruik een windel om zo de kans op infecties te minimaliseren.

Wat zit er in een EHBO-kit?

De inhoud van de EHBO-kit hangt af van de kit die je koopt. Zo hebben we bij Flamingo de First Aid Kit Basic en de First Aid Kit Premium.

De First Aid Kit Basic beschikt over volgende zaken:

  • Basis rubberen knelverband – 1st
  • Alcohol pads - 6st
  • PVC-handschoen – 1pr
  • Metalen pincet
  • Schaar – 1st
  • Niet-geweven gaasje 5 x 5cm - 2st
  • PBT-verband 5cm x 4,5cm - 2st
  • Tekenpincet
  • Eerste-hulp-gids
  • 420D nylon zakje



De Firts Aid Kit Premium beschikt over volgende zaken:

  • Zelfklevend verband - 10st
  • Alcohol pads - 6st
  • Steek verlichting - 4st
  • Niet-klevend kompres 5 x 7.6cm – 1st
  • Niet-geweven gaas 7,5 x 7,5cm - 2st
  • Handschoen - 1pr
  • Driehoekig verband 96 x 96 x 135cm – 1st
  • Schaar
  • Tekenpincet
  • Plakband (1st)
  • PBT-verband 5cm x 4.5cm – 1st
  • PBT-verband 7,5 x 4,5 m – 1st
  • Standaard verband 8 x 10cm x 4m – 1st
  • Nooddeken 130 x 210 cm – 1st
  • 420D nylon zak
  • Onmiddellijke-ijspack – 1st
  • Wegwerpspuit – 1st
  • Basis rubberen knelverband – 1st
  • Eerste-hulp-gids
  • Metalen pincet
  • Wattenstaafjes - 10st


Kort samengevat

Uiteraard is niet elk spoedgeval even dringend, zo hebben sommige situaties onmiddellijke hulp nodig terwijl andere situaties langer kunnen wachten om verholpen te worden. Elke situatie is anders. Indien je huisdier kampt met meerdere problemen op hetzelfde moment is het belangrijk dat je altijd de dringendste zaken eerst aanpakt.
en dier dat pijn heeft kan ook erg angstig zijn. Hierdoor kan je huisdier erg onvoorspelbaar reageren, waardoor je harige vriend risico loopt om het letsel erger te maken. Ze begrijpen jouw goedbedoelde hulp gewoonweg niet. Daarom is het in sommige situaties voor zowel je eigen veiligheid als die van het dier erg belangrijk om het dier in nood op een correcte manier in een dwanggreep te nemen.
In een EHBO-kit vind je alle nodige elementen om de wond van je huisdier onmiddellijk en optimaal te verzorgen.  
Neen, handschoenen zijn vooral bedoeld om het voor u zo aangenaam mogelijk te maken om de wond te verzorgen. Let wel op dat je je handen telkens goed desinfecteert zodat er geen bacteriën in de wonde kunnen komen, deze kunnen er voor zorgen dat de wond gaat ontsteken.