6 tips voor een konijnvriendelijke tuin

04/03/2022 Gezondheid & verzorging Knaagdier

6 tips om je konijn veilig in je tuin te laten huppelen


Konijnen vinden het heerlijk om rond te dartelen in je tuin. Maar in een tuin schuilen soms ook heel wat mogelijke gevaren. Wil je je konijn (af en toe) los laten lopen in je tuin? Of in een grote afgespannen ren? Wij geven je tips mee om je fluffy vriend én je planten zo veilig mogelijk te houden.


1) Scan voor gevaren


Toegegeven, dit klinkt een beetje voor de hand liggend. Je zal er vast wel al aan hebben gedacht om scherpe/gevaarlijke objecten uit je tuin te verwijderen. Maar check ook zeker of je planten wel veilig zijn voor konijnen. Konijnen knabbelen namelijk graag al eens aan planten. Op het internet vind je tal van lijstjes van welke planten al dan niet giftig zijn voor je knager. Of laat je adviseren in een tuin- of plantencentrum.

Enkele veilige planten voor je lieve konijn zijn kamille, lavendel, zonnebloemen … of moestuinplanten zoals sla en kruiden. Heb je een moestuin maar wil je hier zelf nog van kunnen genieten? Dan kan je deze best afzetten voor je knager of opteren voor een afgespannen ren.

Let ook op met gras. Zet je konijn nooit op nat gras. Moet je je gras een keer kortwieken? Zorg dan dat je het gemaaid gras zeker weghaalt. Gemaaid en nat gras gaan snel rotten en kunnen voor maagproblemen (gaskoliek) zorgen bij je knager.

Daarnaast kan je best wegblijven van chemische pesticiden. Gebruik liever natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Op www.zonderisgezonder.be vind je een handige leidraad met heel wat alternatieven per probleem.

2) Zorg dat je knagende vriend niet kan ontsnappen


Opgelet: konijnen zijn echte ‘escape artists’. Als ze een kleine opening vinden, zijn ze weg voor je het weet. Daarom moet je zeker nakijken of er nergens gaten in je omheining of afgespannen ren zitten. Ook moeten de rasters van je hek klein genoeg zijn. Controleer je omheining regelmatig zodat je nieuwe gaten snel opmerkt. Let ook op dat je knagende vriend zich geen weg naar buiten graaft. Om dat te voorkomen, is een omheining die een eindje in de grond steekt het veiligste. Of je kan zelfs een net onder een ren plaatsen om ontsnappen veel moeilijker te maken.
Het is ook een goed idee om je omheining of ren aan de bovenkant af te spannen met een net. Zodoende geef je roofvogels geen vrij spel als je even niet oplet.

3) Zorg voor voldoende schuilplaatsen


Vogels lijken onschuldig, maar kunnen doodeng zijn voor je lieve konijn. En roofvogels kunnen zelfs erg gevaarlijk zijn. Daarnaast lopen er misschien nog andere bezoekers rond in je tuin: marters, katten, wilde konijnen, misschien zelfs vossen. Zorg er daarom voor dat je konijn zich kan verstoppen. Het kan ook helpen om je tuin af te zetten met een omheining met een overhelling van 45%, zodat wilde dieren en katten moeilijker in je tuin raken.

Zorg zeker ook voor een koel schuilplaatsje op zonnige dagen. Zo heeft je knager ook een plaatsje om te relaxen in de schaduw om de warme middagzon te mijden. Hier kan je ook schaduwnetten voor gebruiken.

4) Zorg voor voldoende speeltjes


Als je konijn zich verveelt, zal hij sneller proberen te ontsnappen of aan je planten beginnen knabbelen. Daarom kan je je knagende vriend best voldoende bezighouden met leuke spelletjes in de tuin. Je kan een heus konijnenparadijs maken van je tuin met konijnenspeeltjes. Daarnaast kan je ook zorgen voor leuke hoogteverschillen in je tuin. Zo kunnen ze op ontdekking en kunnen ze de omgeving in zich opnemen via uitkijkpunten.


5) Zorg voor voldoende drinkwater


Van al dat rondhuppelen krijgt je konijn vast wel dorst. Het is dus belangrijk dat je knagende voldoende vriend kan drinken. Is hij het gewoon om van een druppelflesje te drinken? Zorg dan dat hij hier toegang toe heeft en dat hij weet waar hij het kan vinden in je tuin. Je kan eventueel ook meerdere drinkplaatsen voorzien in je tuin, zodat hij altijd water in de buurt heeft.

Drinkbakjes en drinkflessen voor elke knager

6) Houd een oogje in het zeil


Nu je je tuin zo konijnvriendelijk mogelijk hebt gemaakt, is het tijd om te genieten! Maar het is niet alleen leuk om je konijn door de tuin te zien huppelen, het is ook extra veilig om een oogje in het zeil te houden. Dit omdat het altijd kan dat je konijn toch een mogelijkheid vindt om te ontsnappen. Of het kan ook altijd dat een kat of ander behendig dier zich een weg baant naar je huppelende vriend. 

Wil je je konijn graag wat vrijheid gunnen maar lukt het je niet om je tuin veilig genoeg te maken voor je huppelende vriend? Of heb je geen tijd om een oogje in het zeil te houden? Bij Flamingo hebben we tal van konijnenhokken met een grote ren. Zo kan jouw konijn heerlijk en veilig ronddartelen in het gras!


Kort samengevat

Dat kan als je je voorzorgen neemt. Let op dat er geen gevaarlijke objecten, giftige planten of chemische pesticiden in je tuin aanwezig zijn. Zorg ook dat je knager niet kan ontsnappen maar wel kan schuilen voor gevaarlijke dieren. En houd een oogje in het zeil. Check onze blog voor meer tips!
Enkele veilige planten voor je lieve konijn zijn kamille, lavendel, zonnebloemen … of moestuinplanten zoals sla en kruiden. Je kan je ook laten adviseren in een tuin- of plantencentrum.
Zorg zeker dat je knager voldoende schuilplaatsjes heeft. Zo kan hij zich verstoppen voor andere dieren, of van de warme zon. Ook kan je je tuin of konijnenren afspannen met een net. Voorzie ook genoeg speeltjes zodat hij zich niet verveelt en een drinkflesje of bakje dat hij gewoon is. Lees zeker de extra tips op onze blog!