Labrador retriever:
alles over het hondenras

31/01/2023 Rasinformatie Hond

Ras in de kijker: labrador

De labrador retriever is een gezellige en actieve allemansvriend. Het is dus geen wonder dat het een van de populairste hondenrassen ter wereld is. Lees hier wat je zoal kan verwachten als jij je eigen ‘lab’ aanschaft.

Persoonlijkheid

  • Energieniveau: 5/5
  • Neiging tot kwijlen: 2/5
  • Neiging tot blaffen: 3/5
  • Neiging tot graven: 3/5
  • Kan alleen blijven: 2/5
  • Kindvriendelijk: 5/5
  • Katvriendelijk: 5/5
  • Makkelijk te trainen/geschikt als eerste hond: 5/5

Geschiedenis


Labrador Retrievers zouden hun oorsprong hebben in Newfoundland, Canada. Een klein dorpje waar vissers honden die eruit zagen als labradors gebruikten voor het ophalen van vissen. De honden werden St. John’s-honden genoemd en doken in ijskoud water om vissen, lijnen en netten binnen te halen. Ze hadden dan ook sterke poten en een waterbestendige vacht. En die hebben ze vandaag de dag nog altijd.

De honden werden aan het begin van de 19de eeuw geïntroduceerd in de vissershaven Poole in Dorset. De Engelsen waren onder de indruk van de vaardigheden van deze hond en hebben het ras gefokt zoals we het vandaag kennen. De Labrador Retriever Club ontstond 1916 en kort daarna werd de rasstandaard vastgelegd.

Gezondheid


Omdat de labrador in de eerste plaats gefokt is om te werken, is het een hond die veel taken en bezigheden nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. Een labrador die voldoende beweegt, is over het algemeen een sterke en gezonde hond. Alleen is het zo dat er door ondoordacht fokken toch enkele erfelijke ziektes de kop kunnen opsteken, al is dat minder vaak het geval dan bij de meeste andere hondenrassen. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke oogziektes, heupdysplasie, elleboogdysplasie en osteochondrose (OCD) en erfelijke oogziektes.

Koop je hond dus zeker bij een erkende fokker die de nodige onderzoeken doet en de nodige maatregelen neemt. Belangrijk om te onthouden is dat een labrador gek is op eten - nog meer dan de meeste andere honden - waardoor hij aanleg heeft om overgewicht te krijgen. Naast voldoende beweging is het dus belangrijk om een gezonde en gebalanceerde voeding en snacks te geven.

A dog gets a treat - Flamingo Pet Products

Verzorging


Een labrador heeft vrij weinig verzorging nodig. Naast een regelmatige check-up bij de dierenarts zijn er ook heel wat zaken die je zelf kan doen om je trouwe labrador gelukkig en gezond te houden. Denk aan het regelmatig controleren en schoonmaken van zijn oren, ogen en tanden. Ook moet je regelmatig zijn nagels knippen om infecties te voorkomen. Tot slot borstel je hem best minstens een keer per week om losse haren te verwijderen en de vacht proper te houden.

Opvoeding & gedrag


Een labrador retriever staat bekend als echte gezinshond. Hij kan dan ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Daarnaast staat het ras bekend om zijn gehoorzaamheid. Ze willen maar al te graag hun baasje plezieren en zijn dus makkelijk te trainen met positieve bekrachtiging. Een labrador kan je eigenlijk overal mee naartoe nemen. Hij kwispelt iedereen tegemoet en het ras heeft zelden last van verlegenheid, angst of agressiviteit.

Bekende personen met een Labrador


  • Bill Clinton – Buddy
  • Mary Kate Olsen – Luca
  • Gwyneth Paltrow – Holden
  • Prince Charles – Harvey
  • Drew Barrymore – Flossie
  • Arnold Schwarzenegger - Gustav
  • Anne Hathaway - Esmeralda
  • Sandra Bullock - Spinee

Flamingo-labradors


Ook bij Flamingo zijn we fan van dit hondenras. Maak alvast kennis met enkele labrador(s) van onze medewerkers!

Kyra

Noa

Gigi

Rover & Rex

Tag

Tag

Alles voor jouw Labrador


Op zoek naar een heerlijk zachte hondenmand op maat van jouw labrador, een voerbak op staander, een leuk harnas of een geschikte bench? Wil je je woef verwennen met het leukste speelgoed? Of wil je je hond verwennen met de beste verzorging? Vergeet ook zeker geen lekkere snacksop tijd en stond. Bij Flamingo hebben we alles dat het hartje van jouw trouwe ‘lab’ begeert!

Puppy op komst?


Verwelkom jij binnenkort een puppy in je warme nest? Wat een leuk nieuws! Bereid je goed voor op de komst van je puppy en ontdek wat je allemaal nodig hebt op onze blog.


  Ga naar de puppy checklist

Puppy lies on the ground - Flamingo Pet Products

Kort samengevat

Een labrador is een allemansvriend en dus ook geschikt voor starters. Net zoals bij andere honden is een goede opvoeding, training en verzorging wel onmisbaar.
Labrador Retrievers zouden hun oorsprong hebben in Newfoundland, Canada. Een klein dorpje waar vissers honden die eruit zagen als labradors gebruikten voor het ophalen van vissen.
Een labrador die voldoende beweegt, is over het algemeen een sterke en gezonde hond. Door ondoordacht fokken kunnen toch enkele erfelijke ziektes de kop opsteken, maar dit komt bij dit ras vrij weinig voor.