Het verhuizen van je aquarium

26/10/2021 Huisvesting & aanschaf Vis

Het verhuizen van je aquarium

Een nieuwe locatie, een nieuwe omgeving en tal van voorbereidingen. Een verhuizing is voor veel mensen een stressvol gebeuren. Staat er een verhuizing op de planning, maar raak je in paniek als je alleen al kijkt naar je aquarium? Begrijpelijk, het verhuizen van een aquarium is een zware klus. Een goede voorbereiding én een perfecte planning helpen je door deze stress heen. Wil jij jouw aquarium én jouw vissen veilig vervoeren? Dan helpen wij je graag op weg met een handig stappenplan!

Wat heb je nodig voor de verhuizing van jouw aquarium?

Laten we starten met een checklist van hulpmiddelen voor de verhuizing. Deze items helpen je bij het vervoeren van jouw vissen maar ook het beschermen van jouw apparatuur en natuurlijk het aquarium. Verderop in het stappenplan duiken we wat dieper wat deze punten betreft. Maar we geven je graag een handige checklist van de benodigdheden voor het verhuizen van jouw aquarium én vissen:

  • Afsluitbare emmers of bakken voor het vervoer van grote vissen
  • Een speciale vissenvervoerdersbox voor het vervoer van kleinere vissen
  • Stevige plastic zakken voor het verpakken van decoratie, planten en ornamenten
  • Bakken of emmers voor het vervoeren van apparatuur zoals filters en pompen
  • Piepschuim of bubbeltjesfolie ter bescherming van het aquarium
  • Watervaten of jerrycans voor de opslag en het vervoer van jouw aquariumwater
  • Een glaszuiger of drager voor het tillen van het aquarium
  • Teststrips voor het controleren van de waterwaardes en het zuurstofgehalte

A fish is transported in a bag - Flamingo Pet Products

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het verhuizen van jouw aquarium is geen dagelijks werk, het is dan ook niet vreemd dat je niet exact weet wat te doen. Geen stress, wij gaan je hier stap voor stap doorheen begeleiden. Voor we beginnen met de verhuizing zijn er een aantal aandachtspunten. Deze punten voorkomen problemen en tegenslagen tijdens de verhuizing. Een goede voorbereiding is het halve werk, we gaan dus eerst focussen op het voorbereiden van de verhuizing:


Planning
Het verhuizen van een aquarium is een behoorlijke uitdaging, het is dan ook aan te raden hier ruimschoots de tijd voor te nemen. Een aquarium verhuizen doe je niet tussen het eten en de afwas door maar vraagt een goede planning én voorbereiding. Zo is het voor zowel jezelf als voor de vissen het minst stressvol. De vissen kunnen 12 tot 16 uur buiten het aquarium overleven met de juiste voorbereiding. Plan je verhuizing dus zorgvuldig.

Vervoer
Zorg voor geschikt vervoer. Een voertuig dat voldoende ruimte biedt voor het vervoeren van het aquarium is een must. Het is niet aan te raden het aquarium te vervoeren samen met jouw andere spullen. Een aquarium is natuurlijk vrij breekbaar en dient goed beschermd te worden. Andere spullen die onderweg tegen het aquarium vallen kunnen zorgen voor breuk. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. 

Noteer of fotografeer 

Maak notities of foto’s van het aquarium voor je het gaat verhuizen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de koppelingen en aansluitingen. Het is superhandig als je deze informatie makkelijk terugvindt door bijvoorbeeld naar foto’s te gaan terugkijken zodra je het aquarium weer gaat opbouwen en aansluiten.


De nieuwe plaats bepalen 
Het is natuurlijk ook slim vooraf goed na te denken over de plek waar jouw aquarium komt te staan op de nieuwe locatie. Kies voor een plek waar de vissen in alle rust kunnen verblijven, plaats het aquarium niet in direct zonlicht of naast een verwarming. Voor je gaat verhuizen is het slim alles goed op te meten, past het aquarium op de gekozen plek? Past hij overal door de deuren en kozijnen? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het verhuizen van een vissenaquarium.

Fish in aquarium
A person cleans a fishbowl - Flamingo Pet Products
breeding fish - vissen kweken - flamingo pet products
A person cleans a fishbowl - Flamingo Pet Products

Waterwaarden

Als vissenliefhebber is het je vast bekend; de waterwaarden in je aquarium zijn van groot belang. Dit is dan ook een puntje waar je rekening mee moet houden tijdens het verhuizen van jouw vissen. Wanneer je verhuist naar een andere woonplaats kunnen de waterwaarden van leidingwater enorme verschillen laten zien. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat deze verandering erg slecht is voor jouw vissen. Je kunt het water van jouw nieuwe woonplaats eenvoudig testen met een teststrip. Wijken de waterwaarden sterk af? Neem dan (een deel van het) water mee vanuit je oude woning naar de nieuwe locatie, zo kun je de verandering geleidelijk laten verlopen. Maak gebruik van schone watervaten of jerrycans en ververs het water wekelijks met twintig procent ‘nieuw leidingwater’ om dit geleidelijk te laten verlopen.

boy looking at fish in fish tank - jongen kijkt naar vis in aquarium - flamingo pet products

Stappenplan


Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen om jouw vissen én jouw aquarium klaar te maken voor vervoer gaan we het stappenplan bekijken. Dit plan beschrijft in tien stappen hoe je jouw aquarium én jouw vissen op een veilige en comfortabele manier kunt vervoeren.

Stap 1 : Hoe vervoer je de vissen zelf

We starten met het veilig vervoeren van de vissen zelf. Want niet alleen de aquariumbak vraagt een nauwkeurige en zorgvuldige verhuizing. Haal de vissen zorgvuldig en voorzichtig uit het aquarium met een schepnet. Grotere vissen kunnen het beste in afsluitbare emmers vervoerd worden. Houd hierbij rekening met voldoende zuurstof en gebruik het water uit het aquarium om de emmer te vullen. Kleinere vissen kunnen eenvoudig in een stevige plastic zak óf speciaal transport-aquarium vervoerd worden. Deze mini-aquariums beschikken over ventilatieroosters voor voldoende zuurstof. Gebruik voor het vullen van de vissentransportbak ook liefst weer water uit het aquarium.


Stap 2: De apparatuur verwijderen uit het aquarium

Wanneer de vissen veilig en comfortabel in het tijdelijk onderkomen verblijven is het tijd om het aquarium af te bouwen. Je begint met het afkoppelen van de apparatuur. Vergeet geen foto’s te maken van de koppelingen en aansluitpunten op dit moment. Dit helpt je straks bij het opnieuw aansluiten. Verwijder alle apparatuur zoals filterspompenverwarming, slangen enz. uit het aquarium en berg alles netjes op in een bak. Het is aan te raden de filter te vervoeren in aquariumwater, dat behoudt de gezonde bacteriën in de filter. Maak je gebruik van een externe filter? Zet deze dan niet uit maar laat hem doordraaien in een aparte emmer. Na het afkoppelen van de apparatuur kun je het water weg laten lopen. Indien de waterwaarde van de nieuwe locatie sterk afwijkt is het aan te raden dit water op te slaan in watervaten en mee te nemen naar je nieuwe locatie.

A man and a child filling a fish tank - Flamingo Pet Products

Stap 3: Decoratie, ornamenten en planten verwijderen

Nu het aquarium geen water meer bevat is het tijd om de rest van jouw aquariuminhoud te gaan verwijderen. Schep de bodembedekking over in een afsluitbare emmer of bak. Decoratie en ornamenten en andere opvulling kunnen eenvoudig apart worden vervoerd in emmers of plastic zakken. Aquariumplanten kun je het beste onderwater vervoeren of gewikkeld in een natte krant. Anders heb je kans dat ze uitdrogen.

Stap 4: Bescherm het aquarium goed voor vervoer

Jouw aquarium is nu helemaal leeg. De vissen zwemmen comfortabel in de tijdelijke bak of zak én alle spulletjes zijn netjes opgeborgen. Een aquarium is zeer breekbaar, zeker wanneer deze vervoerd moet worden. Het is slim om het aquarium daarom te bekleden voor bescherming. Gebruik piepschuim of bubbeltjesfolie om het aquarium te beschermen en veilig te gaan vervoeren. Bescherm met name de hoeken van het aquarium goed, dit zijn de zwakkere punten.

fish in aerated aquarium - vissen in verlucht aquarium - flamingo pet products

Stap 5: Vervoer het aquarium op de juiste manier

Het ingepakte en goed beschermde aquarium kan nu veilig vervoerd worden. Houd er rekening mee dat het aquarium heel zwaar kan zijn en je hiervoor meerdere personen nodig hebt! Gebruik eventueel glaszuigers voor meer grip tijdens het tillen van jouw aquarium. Voor het vervoeren van het aquarium gebruik je geschikt vervoer, zoals een bus of bestelwagen. Vervoer het aquarium altijd horizontaal en vlak zoals hij ook bij je op de kast zou staan. Op deze manier ontstaat geen spanning op het glas en voorkom je breuk onderweg.

Stap 6: Onderweg met je vissen

Om de verhuizing succesvol te laten verlopen is het belangrijk dat de watertemperatuur van de vissen constant blijft. Zeker op warmere zomerdagen, op ijzige winterdagen of tijdens lange ritten kan dit een uitdaging worden. Om de temperatuur zo veel mogelijk te stabiliseren kun je gebruik maken van een koelbox voor het vervoer van de vissen. Ben je voor lange tijd onderweg? Dan is het aan te raden de temperatuur tijdens de rit een aantal keren te controleren. Is het water te koud of te warm dan kun je wat koel of juist warm water toevoegen. Dit geldt ook voor het zuurstofgehalte in het water. Dat kun je meten met een speciale O2-test en onderweg aanvullen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Stap 7: Aankomst op de nieuwe locatie

Je hebt de eindbestemming bereikt, top! Het lastige gedeelte van de verhuizing heb je achter de rug. Nu is het tijd om het aquarium op de juiste plek te plaatsen in huis. Kies een rustige plek, vermijd direct of té veel zonlicht en plaats het aquarium niet in de tocht of voor de verwarming. Zorg voor een stabiele ondergrond en plaats het aquarium in het zicht, je wilt natuurlijk wel kunnen genieten van jouw vissen!

Stap 8: Het opnieuw vullen van het aquarium

Nu je de ideale plek in huis hebt bepaald kun je het aquarium weer opnieuw gaan vullen. Je begint met de bodembedekking waarna je het aquarium kunt vullen met water. Hierna kun je de plantjes en decoratie weer terugplaatsen en de apparatuur gaan aansluiten. Controleer goed of alles nog werkt naar behoren en jouw aquarium weer optimaal presteert vóór je de vissen terugplaatst.

Stap 9: De vissen terug in het aquarium

Heb je de vissen in een plastic zak vervoerd? Hang de plastic zak dan mét de vissen in het aquarium. Op deze manier kunnen de vissen langzaam wennen aan de watertemperatuur. Na een aantal uren kun je ze loslaten en kunnen ze weer vrij rondzwemmen. Voor de vissen is een verhuizing stressvol, het is dan ook slim de vissen nu even met rust te laten. Laat ze rustig wennen en voer de vissen pas als ze zijn bijgekomen van de eventuele verhuisstress.


New fish are put in the water - Flamingo Pet Products

Stap 10: De eerste dagen na het verhuizen van jouw aquarium

De eerste dagen na het verhuizen staan in het teken van controles. De verhuizing én de eerste dagen na een verhuizing zijn stressvol voor de vissen. Stress kan zorgen voor een verlaagde weerstand wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Controles zijn dan ook van noodzaak na het verhuizen van jouw aquarium. Controles voor het zuurstofgehalte en de waterwaarden zoals het nitrietgehalte in het water. Tijdens de verhuizing kunnen veel goede bacteriën verloren gaan. Deze goede bacteriën zorgen onder andere voor een juist nitrietgehalte. Bij het ontbreken van deze bacteriën kan een nitrietpiek ontstaan. Nitriet is giftig en kan bij grote hoeveelheden zelfs dodelijk zijn voor jouw vissen. Het is dus heel belangrijk dat je de waarden van het aquariumwater blijft monitoren en corrigeren waar nodig.

Vragen en tips

Lees hier enkele veelgestelde vragen en handige tips.

We hopen dat je met bovenstaand stappenplan voldoende handvaten hebt voor het veilig verhuizen van jouw aquarium. Hieronder bespreken we nog enkele veelgestelde vragen en lees je extra tips voor het veilig, comfortabel én stressloos verhuizen van jouw aquarium en natuurlijk jouw vissen.

Maak je het aquarium leeg voor verhuizing?
Het is vrijwel nooit mogelijk om het aquarium in totaliteit (met water) te vervoeren. Simpelweg omdat het in vele gevallen té zwaar is. Hiernaast kan het aquarium door de spanning van het water onderweg lekken of zelfs kapot klappen. Geen goed idee dus! 

Het is wél slim om een kleine laag water van ongeveer vijf centimeter in het aquarium te laten staan wanneer dit mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat het ecosysteem op de bodem niet wordt verstoord waardoor het opgebouwde ecosysteem sneller kan herstellen op de nieuwe locatie.

Moet je het aquarium schoonmaken?
Het is juist niet aan te raden het aquarium zorgvuldig schoon te maken voor een verhuizing. Dit komt omdat de plantjes, filters, voedingsbodem en andere aquariumdecoratie voorzien zijn van goede bacteriën. Deze bacteriën reguleren het ecosysteem in jouw aquarium. Wanneer je alles schoonmaakt, verwijder je deze bacteriën en dat heeft negatieve gevolgen voor het ecosysteem. 

Het is dus juist aan te raden géén grote schoonmaakbeurt te houden, maar de onderdelen mét goede bacteriën zoals de filter en bodembedekking terug te plaatsen in jouw aquarium zonder deze te wassen.

Hoelang kunnen vissen buiten het aquarium verblijven?
Natuurlijk is het voor je gevinde vrienden prettig als de verhuizing voorspoedig verloopt. Het aquarium is toch de plek waar jouw vissen zich “als een vis in het water” voelen. Maar soms kan het gebeuren dat een verhuizing langere tijd in beslag neemt. In grote lijnen kunnen de vissen makkelijk een aantal uren in de tijdelijke bak verblijven, mits de temperaturen en zuurstofgehaltes goed zijn. Duurt de verhuizing toch langer? Dan doe je er goed aan de tijdelijke bak te voorzien van een filter en verwarming.

Mogen de vissen eten voor de verhuizing?
Wanneer je jouw vissen gaat verplaatsen is het aan te raden de vissen de dag vóór de verhuizing niet te voeren. Voor een kleine afstand is dit geen probleem. Maar zeker wanneer het transporteren van de vissen enkele uren in beslag neemt, is dit af te raden. Op deze manier voorkom je vervuiling van het water waardoor de dieren zichzelf zouden kunnen vergiftigen.

Nieuwe vissen erbij na de verhuizing?
Wil je na de verhuizing jouw aquarium verrijken met nieuwe vissen? Wacht hier even mee tot een aantal weken na de verhuizing. Zo kunnen jouw vissen rustig wennen aan de nieuwe omgeving vóór ze een nieuw familielid verwelkomen in jouw aquariums.


Ontdek al onze benodigdheden voor jouw vissen
Circulatiepomp Orca Grijs
Vis
Niet meer beschikbaar

Kort samengevat

Het is vrijwel nooit mogelijk om het aquarium met water te vervoeren. Reden: te zwaar en kans op lekken. Het is wél slim om een kleine laag water van ongeveer vijf centimeter in het aquarium te laten staan wanneer dit mogelijk is, zodat het ecosysteem sneller kan herstellen.

Het is niet aan te raden het aquarium zorgvuldig schoon te maken voor een verhuizing. Dit komt omdat de plantjes, filters, voedingsbodem en andere aquariumdecoratie voorzien zijn van goede bacteriën.

In grote lijnen kunnen je gevinde vrienden een aantal uren in de tijdelijke bak verblijven, mits de temperaturen en zuurstofgehaltes goed zijn. Duurt de verhuizing langer? Voorzie de bak dan van een filter en verwarming.

Voor een kleine afstand is dit geen probleem. Maar wanneer het transporteren van de vissen enkele uren in beslag neemt, voer je de vissen de dag voor verhuizing beter niet. Op deze manier voorkom je dat de dieren zichzelf zouden kunnen vergiftigen.

Wil je na de verhuizing jouw aquarium verrijken met nieuwe vissen? Wacht hier even mee tot een aantal weken na de verhuizing. Zo kunnen jouw vissen rustig wennen aan de nieuwe omgeving vóór ze een nieuw familielid verwelkomen in jouw aquariums.