Het belang van vogelspeelgoed

15/02/2022 Opvoeding & gedrag Vogel

Vogels houden van uitdaging

Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat spelen voor vogels net zo belangrijk is als eten. Zo is spelen erg belangrijk voor zowel het mentaal welzijn van je vliegende vriend als zijn fysieke gezondheid. Bovendien houdt elke vogel ervan om te spelen en uitgedaagd te worden.

Het belang van speelgoed voor jouw vogel


Veel huisvogels leven een monotoon leven, bestaande uit eten en slapen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat onze levens alsmaar drukker worden, we steeds minder vaak thuis zijn en daarom ook minder tijd hebben om veel aandacht te besteden aan onze geliefde huisdieren. Hier hoeft je gevleugelde vriend uiteraard niet onder te lijden. Het is trouwens erg makkelijk om ervoor te zorgen dat je vliegende vriend een thuis heeft waarin hij zich goed voelt, zonder dat je zelf je gehele schema hoeft aan te passen.

Zo stimuleer jij je vogel


Speelgoed in verschillende vormen, kleuren en texturen interesseren je vogel omdat hij dan de keuze krijgt en zelf kan beslissen. Maar speelgoed hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn hoor! Je moet weten dat vogels enorm intelligente wezens zijn die houden van raadsels en een beetje uitdaging. Zeker wanneer hier dan ook nog eens een kleine beloning aan hangt, staan ze op de eerste rij. Er zijn heel wat factoren die gestimuleerd worden door speelgoed:

  • Spelen houdt de geest gezond
  • Spelen houdt de spieren, pezen en botten in topvorm
  • Spelen is ook nog eens erg goed voor de snavel en conditie van je vogel
  • Je vogel wordt niet te dik door alle extraatjes die hij verdient

Speelgoed is dus een essentiële factor wanneer je denkt aan het houden van een vogel. Het is zelfs zo belangrijk dat een vogel gezien kan worden als verwaarloosd, indien hij niet de mogelijkheid heeft om te spelen.

A bird sits on his stick - Flamingo Pet Products
Girl has a bird on her shoulder - Flamingo Pet Products
bird sits on a person's hand - Flamingo Pet Products

Spelen zit in de natuur van je vogel


Vogels houden van nature al erg veel van spelen. Door te spelen leren ze verschillende technieken die nodig zijn om te overleven. Zo leren ze door te spelen en te knagen op takjes hoe ze nesten moeten bouwen, en ontwikkelen ze door te spelen ook hun vermogen om voedsel te zoeken. De speeltuin van een vogel is de hele wereld. Elk moment is een goed moment om te spelen, of het nu kauwen op een takje is of tikkertje spelen met een soortgenoot.

Het ideale speelgoed voor jouw vogel


Natuurlijk speelgoed

Voor we kiezen met welk speelgoed jouw vogel het liefst wil spelen, gaan we eerst even kijken naar hoe vogels in de natuur spelen. Alleen zo kunnen we achterhalen waar zij zich het liefst mee bezighouden. Vogels in de natuur zijn constant in beweging. Ze huppelen in het rond, vliegen van tak tot tak. Dit doen ze niet alleen om te ontspannen, ze spelen ook gewoon erg graag. Denk hierbij aan tikkertje, gooien takjes, ondersteboven hangen en een beetje in het rond slingeren of knagen op takjes. Als ze echt willen ontspannen worden veel vogels ook wel eens betrapt op het heerlijk genieten van het baden in plassen. En wanneer je dacht dat dit alles was, is het zelfs bekend dat kraaien in de winter op hun rug gaan liggen om als het ware van een berg te 'sleeën'.


De natuur in je kooi

We weten nu waar vogels in de natuur van houden, het is dus belangrijk dat we dit nu gaan proberen omzetten naar speelgoed dat makkelijk kan gebruikt worden in jouw vogelkooi.

  • Vogels houden van schommelen. Veel vogels vinden het leuk om net zoals mensen naar voor en achter te schommelen. Andere vogels vinden het dan weer fijn om rondjes te draaien. Als je wil dat je vogel de schommel optimaal kan benutten hou je er best rekening mee dat hij zijn pootjes makkelijk rond het zitstokje krijgt. Dit geeft hem de mogelijkheid om met zijn vleugels te klappen terwijl hij het zitstokje vasthoudt.
  • Vogels houden van uitdaging. Geef ze niet zomaar een beloning maar laat ze het verdienen! Zo heb je leuke speelgoed waarbij je vogel een reservoir moeten laten draaien. Telkens wanneer het hem lukt, verdient hij een snoepje. Hiermee kan je kleine vriend zich makkelijk uren bezighouden. Let wel op dat je er niet te veel snoepjes insteekt, hij moet natuurlijk ook niet te dik worden.

  • Aangezien vogels het heerlijk vinden om af en toe te baden, is het altijd handig om een extra drinkbakje te plaatsen. Zo kan jouw vogel genieten van een bad en hoef jij je geen zorgen te maken over zijn drinken. Tip: je kan best gebruikmaken van een gesloten drinkfontein zodat je zeker bent dat het alleen gebruikt wordt om te drinken. Je kan het open bakje gewoon op de bodem van de kooi plaatsen.
  • Takjes zijn gratis en altijd leuk om toe te voegen aan de speelgoedcollectie van jouw vogel. Zorg er wel voor dat je deze tijdig vervangt.
De tekst loopt door onder de foto.
boy and parrot with bird cage - jongen en papegaai bij vogelkooi - flamingo pet products

Symptomen van een depressieve of gestreste vogel


Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat jouw vogel depressief of gestrest is. Wanneer deze symptomen komen door het feit dat jouw vliegende vriend zich verveelt, is het snel en makkelijk op te lossen door een nieuw speelgoedje voor hem. Het is wel uiterst belangrijk dat wanneer je iets merkt, je telkens eerst contact opneemt met de dierenarts om te achterhalen of het zeker geen medische klachten zijn. 


1. Je vogel verliest zijn eetlust 

Vogels die zich vervelen en niet lekker in hun lijf voelen, verliezen vaak hun eetlust. Wanneer je merkt dat je huisvogel al twee dagen niet eet, is het erg belangrijk om een dierenarts te raadplegen. 


 2. Je vogel vertoont agressief gedrag

Het is ook mogelijk dat je agressief gedrag opmerkt bij je vogel. Dat gebeurt vaak tijdens de seizoenswisseling. Het wordt langer licht of donker en de temperatuur verandert. Vaak krijgen vogels dan last van hormonale problemen. Het kan dan belangrijk zijn dat ze zich af en toe kunnen afreageren. Wat is nu een betere manier om je af te reageren dan met een boksbal?


 3. Je vogel schreeuwt en plukt zijn veren

 De laatste, meest voorkomende symptomen die erop kunnen wijzen dat je vliegende vriend zich verveelt is wanneer ze hun veren gaan plukken of je een wijziging hoort in hun stemgeluid. Wanneer je merkt dat je vogel zijn veren beginnen te plukken, is er maar één remedie: meer aandacht van jou, en speelgoed. Wat het wijzigen van het stemgeluid betreft, niemand kent jouw huisdier zoals jij hem kent. Vogels schreeuwen vaak wanneer ze zich vervelen. Merk je een andere frequentie op van je vogel? Twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met je dierenarts en bedenk alvast eens met wat voor leuke speeltjes je hem een plezier zou doen.

Je vogelspeelgoed schoonmaken

Het minst leuke onderdeel voor velen, maar zeker niet het minst belangrijke: schoonmaken. Het regelmatig schoonmaken van het speelgoed is erg belangrijk, omdat dit een grote rol speelt bij de kwaliteit van het speelgoed. Hou goed in de gaten in hoeverre alles nog intact is. Je wil uiteraard vermijden dat je gevleugelde vriend zich verwondt door scherpe stukjes afgebroken plastic of losse touwtjes. Wanneer je het speelgoed proper maakt, is het ook erg belangrijk dat je geurvrije zeep gebruikt. Speeltjes van natuurlijke materialen, gooi je best tijdig weg.

Tip: Koop het speelgoed voor vogels bij een erkend leverancier. Dit speelgoed is vaak van betere kwaliteit en gemaakt van met diervriendelijke producten.

Wat te doen met oud speelgoed?


Net zoals bij mensen kunnen ook vogels uitgespeeld raken. Is er niets mis met het speelgoed, geef het dan zeker verder aan een stichting of opvangcentrum. Op die manier kan het oude speelgoed van jouw vogel nog heel wat andere vliegende vrienden gelukkig maken!

Kort samengevat

Elke vogel houdt ervan om te spelen en uitgedaagd te worden. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat spelen voor vogels net zo belangrijk is als eten. In de natuur leren ze overleven door te spelen.
Speelgoed met verschillende vormen, kleuren en texturen interesseren je vogel omdat hij dan de keuze krijgt en zelf kan beslissen. Maar speelgoed hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn hoor! Zo zijn sommige vogels al erg tevreden met een kartonnen wc-rolletje. 
Vogels die depressief of gestresseerd zijn vertonen vaak volgende symptomen: eetlust verliezen, agressief gedrag vertonen, veren plukken en schreeuwen. Raadpleeg zeker altijd je dierenarts wanneer je iets opmerkt.
Het speelgoed van je vliegende vriend schoon houden is erg belangrijk, kijk zeker na dat het speelgoed niet kapot is. Door scherpe randjes zou je huisvogel zich kunnen verwonden. Kuis de producten ook altijd met geurvrije zeep.
Speelt je vliegende vriend niet meer met zijn speelgoed, of verwen je hem al eens graag met nieuwe speeltjes? Laat je oude speelgoedjes dan zeker niet in de kast liggen. Geef ze aan een stichting of opvangcentrum.